Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.
Witam. Mój problem odbiega trochę od innych tu zaprezentowanycc, ale również dotyczy sprężynki. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
W moim Mondeo Mk3 TDCi 130KM z 2002 roku przy odpalaniu zimnego silnika na sekundę zapala się sprężynka. Szybko gaśnie i później już się nie wyświetla.
Z duszą na ręku podjechałem na komputer. Wyświetliło 3 błędy:
P1664 Moduł sterowania wtryskiem pompy.
P1665 Moduł sterowania wtryskiem pompy.
P1631 Obwód sterowania regulatora alternatora.
Błędy usunąłem, jednak problem pozostał. Przypominam, że problem dotyczy jedynie zimnego silnika.
W myśl zasady wykluczania rzeczy najtańszych kupiłem 4 świece żarowe. Przy wymianie okazało się, że wszystkie obecnie zainstalowane są spalone (jak ten silnik odpalał?). Teraz chodzi on ciszej i mniej drgaa po odpaleniu, jednak sprężynka nadal mnie nęka.
Teraz moje pytanie: Czy to możliwe, by to świece powodowały mignięcie sprężynki przy odpalaniu zimnego silnika? A błąd zapisał się w pamięci i teraz prześladuje mnie przy każdym rozruchu?
Dodam, że nie występują żadne inne objawy. Żadnych trybów awaryjnych, żadnych stuków, kłębów dymu, spadku mocy czy migania sprężynki w trakcie jazdy.
PS. Wyczytałem, że wystarczy wymontować i zregenerować sterownik pompy (błąd 1664). Czy to pomoże?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
longer1231
Ostatnio edytowane przez longer1231 ; 04-10-2012 o 14:56
|