View Single Post
Stary 04-10-2012, 16:56   #18
kael82
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Focus II FL - pomożecie???

No i kolejne wątpliwości związane z oglądanym dzisiaj autem:
podpowiedzcie mi, czy szyba czołowa w Focusie z 2009 roku z sensorem deszczu powinna mieć logo Forda, czy tylko Pilkington - czyli producenta szyby?
Oglądałem dzisiaj autko i wszystkie szyby mają logo Forda, są z tego samego roku (2009) tylko przednia nie ma logo producenta samochodu. Sprzedawca twierdzi, że szyby z sensorem nie mają logo Forda, natomiast bez sensora mają. Jak to w końcu jest? Podpowiecie? Poza tym jakby plastikowe podszybie w rogach trochę niedokładnie dochodzi do powierzchni szyby.
Oglądałem autko z silnikiem 1.6 TDCi (109KM) i bardzo mnie zaskoczyła taka mięciutka praca tego motoru: nawet na zimno nie klekotał za bardzo. Przysłuchałem się też pracy tego motoru pod względem szumów czy tym podobnych dźwięków - nic nie szumi, rolki od paska klinowego chodzą cichuteńko (wręcz bym powiedział bezgłośnie). Ogólnie silniczek pracował jak na Diesla wręcz jedwabiście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Oglądany dzisiaj Focus kombi to auto z roku 2009 z przebiegiem 68000km po jednym i jedynym właścicielu w Niemczech. Oglądałem książkę serwisową i inne papierki do auta i w sumie skłonny jestem stwierdzić, że przebieg na 99% się zgadza z tym, co widać w środku: żadnych dziur czy przetarć na tapicerce, siedzenie kierowcy twarde, nie wysiedziane, kierownica nic nie wytarta -jak nowa, lewarek zmiany biegów też, pedały w sumie również nie zniszczone, trochę może wnętrze jakby zaniedbane ale według mnie porządne sprzątanie załatwi sprawę. Poza tym po stronie kierowcy są dwie dziury w wykładzinie - tak jakby mocowanie stoperów do dywaników było urwane. W sumie trochę moją czujność wzmożył fakt, że kluczyk-scyzoryk był lekko "przytyrany" jak na te 68000km. Wczoraj oglądałem auto z przebiegiem 170000km i kluczyk wyglądał niemal jak nowy.
Co prawda nie przejechałem się autem, ale na postoju przy włączonym silniku pomachałem skrzynią i pracuje leciutko, biegi wchodzą ok, bez oporów, sprzęgło też "chodzi" lekko. Autko ma nowe opony z 4 tygodnia 2012 roku oraz felgi strukturalne z kołpakami z oponami 205/55R16 - w Etisie wychodzi, że powinien mieć opony 195/65R15. Swoją drogą zastanawiam się czemu w sumie po niewielkim przebiegu auto miało już wymienione wszystkie gumy? W salonowym aucie mojego ojca po przebiegu 67000km opony miały jeszcze około 5,5-6mm bieżnika. Tarcze mają delikatny rancik, a klocki jeszcze trochę pohamują, bo ilość materiału ściernego jest spora. Powiedziałbym, że na oko zostało jeszcze 70% klocka. Rzuciło mi się też w oczy to, że w zbiorniczku wyrównawczym było mało płynu chłodzącego koloru zielonego - grubo poniżej minimum, na samym dnie zbiorniczka.
Dostrzeżone wady:
- delikatnie odstający zderzak tylny z lewej strony na łączeniu z tylnym błotnikiem - ktoś cofając wjechał na cieniutki słupek (odznaczył się lekko na zderzaku) i naprężenie spowodowało, że się jakby delikatnie uwypuklił i nie schodzi równo z błotnikiem (myślę, że to raczej błachostka),
- delikatna wgniotka na tylnym lewym nadkolu.
- gdzie niegdzie jakieś drobne ryski, ale nie ma tragedii i właściwie z większej odległości nie są nawet zauważalne.
Nie miałem przy sobie miernika bo akurat trafił mi się niespodziewany wyjazd ale na oko raczej wszystko powinno być ok - jutro podejrzewam, że go omierzę bo jest 10km od mojej wioski.
Cena do oddania - 29000zł z fakturą VAT-marża, auto opłacone i gotowe do rejestracji.
VIN: WF0SXXGCDS9B42793

Nie byłem gotowy na silnik 1.6 TDCi 109KM i nie wiem tak naprawdę jak się sprawuje dlatego najpierw trochę poczytam. O 1.8 TDCi wiem dużo więcej bo sam takim autem jeździłem. Myślę jednak, że mimo DPF-a i dwumasy to przy takim przebiegu raczej nie powinno się nic dziać. Autem będę jeździł głównie w terenie pozamiejskim 80km do pracy.
Jak możecie to podpowiedzcie z tą szybą - będę wdzięczny.
Acha! Jeszcze jedno: czy DPF w tym aucie jest suchy czy mokry?

Akurat przed chwilą udało mi się znaleźć opisywane auto - link poniżej:

http://otomoto.pl/ford-focus-65-tys-...C26112567.html

Heheh... Widzę, że cena 28500 - do negocjacji, a mi sprzedawca zaproponował 29000 już po negocjacji. A może mu chodziło o licytację??? Sam już nie wiem. :wink

Ostatnio edytowane przez kael82 ; 04-10-2012 o 20:52
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem