Temat: [1,8 D i TD] Długo kręci na zimnym silniku
View Single Post
Stary 08-10-2012, 12:29   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Długo kręci na zimnym silniku

Cytat:
Napisał waldjemar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc typowe objawy braku kompresji to niby jakie, bo ja na razie wymieniłem jedną a nie pisałem o innych objawach, rozumiem że zgadujesz
Hm... Czyżbyś nie wiedział, jak działa silnik z zapłonem samoczynnym? Sprężany gaz osiąga wyższą temperaturę - w dieslu do zapłonu potrzeba ok. 400 st C. Później po dłuższej pracy osiąga nawet 600-800 stopni.
Jeżeli więc zasysane powietrze sprężane jest w silniku o słabym sprężu - ale ciepłym, to może osiągnąć temperaturę zapłonu. A jeżeli w zimnym - to osiągana temperatura może już być za niska. Właśnie tak jak u ciebie - masz typowe objawy braku dobrej kompresji...
Na problem z niską kompresją w silnikach po dużym przebiegu, nakłada się drugi - czyli stopień rozpylenia paliwa na mgłę paliwową. Lejące końcówki wtryskiwaczy oraz zbyt niskie ciśnienie wtrysku powodują, że słabo rozpylone paliwo nie jest w stanie odparować w ułamku sekundy. I zapłon nie może nastąpić. Bo zapala się tylko paliwo w postaci gazowej, w postaci płynnej (skroplonej) nie.

To jest ABC diesla.

Cytat:
Napisał waldjemar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Byłem u mechanika, ale to jakiś konował był i nie mógł sobie poradzić z tematem więc wszystko zwalił na słabą kompresje w silniku.
Jeżeli prawidłowo pomierzył ciśnienie w cylindrach - to postąpił w 100% profesjonalnie. I jego wnioski z pomiaru też są prawidłowe.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 08-10-2012 o 12:35
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem