Temat: [Mondeo 2000-2007] Podgrzewanie siedzeń
View Single Post
Stary 10-10-2012, 15:50   #295
dyniaakto
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Podgrzewanie siedzeń

Witam wszystkich serdecznie!

To mój pierwszy post na forum dlatego proszę o wyrozumiałość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Również postanowiłem dołożyć do mojego forda maty grzewcze. Mondeo 2004 po lifcie, tdci.

Zakupiłem w tym celu maty z allegro z modułem elektronicznym od dino123 (czy jakos tam)

http://forum.fordclubpolska.org/atta...0&d=1331633274

- pozwoliłem sobie wykorzystać zdjęcie wstawione przez użytkownika Shawn_Trn - bo to taka sama mata. No i tym samym napotkałem na ten sam problem co on - mata ma 1 wtyczkę z 6 kablami natomiast w oryginale jest miejsce na 2 wtyczki po 2 kable każda.

Na wstępie powiem, że jakiekolwiek schematy elektryczne mogą być dla mnie równie dobrze po chińsku i zapewne zrozumiałbym dokładnie tyle samo co teraz; użycie miernika w moim wykonaniu ogranicza się do uruchomienia funkcji ON i właściwie na tym się kończy - zasadniczo miernik w mojej subiektywnej definicji to "urządzenie elektryczne (elektroniczne?!), które służy do bliżej nieokreślonych, bardzo bądź mniej bardzo interesujących a zarazem skomplikowanych czynności związanych z - uwaga! - 'prądem'' - <przerażenie>, <strach>, <bezradność>

Zatem:

Mam zamiar obciąć wtyczkę od tych mat od użytkownika dino123 (czy jakostam) z allegro i poprzez zamontowanie konektorków złączyć je z instalacją pod fotelami - i tu klaruje się moje pytanie - które kable muszą być złączone z - odpowiednio - którymi pod fotelem? Najsympatyczniej byłoby, gdybym wiedział, które kolory kabli łączą się razem. Kolory kabli odchodzące od mat to: czarny, zielono-niebieski, zielono-czerwony, zielono-pomarańczowy, żółto-czarny oraz niebiesko-biały, (czarny i niebiesko-zielony idą bezpośrednio od maty, a pozostałe kable od tego elektronicznego sterownika)
zaś w istniejącej instalacji pod fotelem kierowcy (podejrzewam, że pod pasażera analogicznie) są kolory: czarny i zielony w jednym gnieździe (C60h) oraz czarny i zielono-biały w drugim (C60d) - to mówię z pamięci, ale chyba dobrze, jeśli nie proszę mnie poprawić, a później sam zajrzę pod fotel i to zweryfikuje empirycznie

Generalnie jakoś doszedłbym nawet ze schematu, który kabel jest do czego w istniejącej instalacji, ale nie mam pojęcia jak to sprawdzić w macie (te 6 kabli, który do czego) - przypominam: miernik elektryczny w moim rozumieniu to fajne pudełko, na którym coś się wyświetla (bądź nie) jak czegoś się dotknie.

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Marcin

Po 'głębszej' analizie forum dowiedziałem się, że brakuje mi mat na oparcie - ale jest sposób na obejście czyli wstawienie odpowiedniego rezystora, który będzie imitował matę oparcia - czyli zakładając, że jakimś cudem zmierzę o jakiej rezystancji jest mi ten rezystor potrzebny i go wmontuje to i tak dalej pozostaje pytanie jak 'zmodyfikować" tą wtyczkę, żeby pasowała do gniazda od siedziska pod fotelem...

W mk4 są odpowiednie gniazda tak jak widać tutaj
http://mondeoclub.ru/forum/topic/981...0#entry1787525
- natomiast w mk3 jest problem

Wymyśliłem takie rozwiązanie:
(ziel-pomarańczowy - z modułu wychodzi jako czarny cienki ale później jest przedłużony z-p'ym) -pin10(czarny)
(biało-niebieski) – pin17 (zielono-biały)
żólto-czarny- pin18 (czarny)
(zielono-czerwony - – pin9 (zielony)
(czarno-biały) i 3 (czerwony) mata oparcie

Od maty czarny i zielono-niebieski połączyć ze sobą przez rezystor

Co myślicie??

Ostatnio edytowane przez dyniaakto ; 10-10-2012 o 19:48
dyniaakto jest offline   Odpowiedź z Cytatem