View Single Post
Stary 12-10-2012, 11:53   #7
scibor1
ford::beginner

Imię: bogusław
Model: focus
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: nierówne obroty na jałowym 1,8 TDDI

Witam.
Problem rozwiązany ale nie do końca.
dwa wtryski wymienione i rozruszany tłok od wyprzedzenia kąta wtrysku.
Samochód po odpaleniu już nie ma tej sieczki jakby na 3 cylindry, a na skrzyżowaniach jak ruszę i zwolnię to szybko dosyć wraca do swoich normalnych parametrów po delikatnej 1-2 sek sieczkarni jeśli taka wystąpi wogóle , bo jest to tylko czasami.
Jednego wtrysku u mnie wogóle nie da się odkręcić więc lepiej go zostawię bo inaczej to śrubę można ukręcić.
Z mechanikiem rozmawiałem i chyba końcowy wniosek to to że kupiłem samochód z przekręconym licznikiem i wszystko zaczęło powoli padać.
przebieg 240 000 to chyba za mało na:
-przekręconą panewkę w silniku co skończyło się wymianą całego słupka
-regenerację sprężarki do klimy
-wymiana wtrysków
-wymiana tylnych bębnów bo były pęknięte (oczywiście były po drodze pewnie wymieniane)
-wymiana wszystkich łożysk (też pewnie były wymieniane)
-wymiana tylniego i przedniego zawieszenia bo dostał niezłego X i nieźle się tłukł (przód nie był roznitowywany wcześniej)
-teraz ta pompa co pewnie jest już na wykończeniu (było coś przy niej grzebane wcześniej ale oczywiście przy kupnie tego nie zauważyłem)
Teraz czekam aż pewnie padnie mi wspomaganie albo turbo - oby nie bo inaczej będzie stał na parkingu nie ruszany.
Szkoda że nie trafiłem w egzemplarz bo fajnie się tym jeździ.
Następnym razem jak się odkuję finansowo a mój focus odrobi to co w niego zainwestowałem to będzie Mondeo ale w benzynie z sekwencją.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez scibor1 ; 12-10-2012 o 11:56
scibor1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem