Temat: [Mondeo 2007-2014] Drgania silnika przy przyśpieszaniu!
View Single Post
Stary 12-10-2012, 13:43   #41
Peter82
ford::beginner

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Drgania silnika przy przyśpieszaniu!

W papierach widniało samo "koło zamachowe" o nr 1703696.
Pan nie chciał mi tego pokazać ale z uwagi że niewierze serwisom ASO udało mi się zapamiętać numer.
Po rozmowie z kierownikiem serwisu ASO oddaje auto w poniedziałek. Ta część była narzucona przez FORD Polska i jest to część wydana specjalnie na gwarancji ( jakiś zamiennik czy coś innego). Przekazałem że do mojego auta wykazane jest inne koło dwumasowe i pewnie jakby było auto po gwarancji to byście tą chcieli wymienić, widać że na gwarancji wymieniają na jakieś zamienniki lub tańsze wersje. Kierownik nie wiedział co odpowiedzieć. Niestety chyba będzie trzeba się pozbyć tego szrotu - jakoś Alfą 159 1.9 JDTM jeździ się o niebo lepiej, albo Alfą 147 - silnik 1.9 JTD 115 KM z pierwszych na common rial z 2003 roku, wymieniałem sprzęgło przy 130 tyś km a dwumasa w idealnym stanie - podobno wytrzymuje 200 tyś km. A fordzie wytrzymała 31 tyś km.

W innym serwisie ASO w sklepie Pan powiedział że często wymienia się dwumase w silniku 1.8 TDCI w mondeo MK4. I sam niepotrafił określić co to za koło dwumasowe, nie był w stanie nijak powiązać go z moim silnikiem lub nr nadwozia.

Widać że konstrukcyjnie jest to źle rozwiązane bo taki sam silnik jest w focusie i tam nie ma takich ceregieli. Zapomnieli o jakimś drążku wyrównującym czy co??

Ostatnio edytowane przez Peter82 ; 12-10-2012 o 13:48
Peter82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem