View Single Post
Stary 12-10-2012, 18:36   #7
robertprzybycien
ford::average

Imię: Robert
Model: mondeo
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2001
Wink Odp: Nowy alternator ciężko odpala na ciepłym silniku

Cytat:
Napisał krzysztofff Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam!
Zacznę od tego że przeczytałem już wiele postów, spotkałem się z objawem że silnik gdy jest ciepły ciężko odpala i gaśnie. Mój problem jest troszkę inny.

Padł mi nagle alternator, przez chwile czuć było smród spalonego w kabinie. Okazało się że alternator. Wymieniłem. Pojawił się kolejny problem, auto na zimnym odpala od strzału, a gdy silnik się zagrzeje pojawia się problem. Owszem auto odpala (w odróżnieniu od problemu użytkowników z 90 konnym silnikiem), jednak robi to bardzo ciężko nie kiedy muszę dłużej pokręcić i ledwo wchodzi na obroty. Nie gaśnie.

Podpinałem 2 razy pod kompa, wszystko ok żadnych błędów. Napięcie też sprawdzane przez elektryka, jest ok. Nikt nie wie co może powodować ten problem, jeżdżę od mechanika do mechanika od 2 miesięcy.

Czy ktoś zna prawdopodobną przyczynę takiego zachwiania? Może czujnik położenia wału ? a może czujnik temp. silnika? Dodam że przed awarią alternatora, silnik pracował równo odpalał od strzału, po awarii nagle pojawił się problem. Pomocy!

MK3 2.0 TDDI

Witam
Pisze tą wiadomość ponieważ borykałem się z tym samym problemem. mianowicie autko ciężko paliło na ciepłym silniku, na zimnym od szczała a na ciepłym trzeba było dokręcać rozrusznikiem. Po roku męczarni i diagnozowaniu doszedłem do tego że jest uszkodzona pompka pomocnicza paliwa.Po wymianie ostatnio problem zniknął Dodam również że poprzedni właściciel wymienił alternator, regenerował pompę wtryskową, a ja ostatnio sprawdzałem wtryski. Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem
robertprzybycien jest offline   Odpowiedź z Cytatem