Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] Świeżo kupiony samochód, brak mocy..
View Single Post
Stary 16-10-2012, 14:12   #3
Walut
ford::advanced

Model: focus MKII
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Świeżo kupiony samochód, brak mocy..

witam, może ja pomogę . Przerabiałem ten temat od początku do końca. opisywany brak mocy - tak duży przy silniku 2,0 tdci nie wynika z nieszczelności po stronie tłocznej sprężarki , czyli w ogóle gdy sprężarka nie tłoczy nie ma aż takiego spadku mocy. Przez czas jakiś jeździłem tym autem gdy sprężarka wcale nie dawała ciśnienia czyli tak jakby ktoś jeździł wolnossącym dieslem. jest dużo słabszy ale nie tak jak kolega opisuje. Wtedy akurat był uszkodzony zawór sterujący pracą turbiny - patrząc z góry na silnik od przodu , po prawej stronie bloku silnika. Sterowanie pneumatyczno-elektryczne.Po wymianie wszystko ok. Problem który kolega opisuje i dokładnie takie objawy że silnik kręci do 2500 obr i dalej nic a auta nie można rozpędzić, po zgaszeniu problem znika i sytuacja się powtarza w najmniej oczekiwanych momentach to problem filtra cząstek stałych. Auto przechodzi w tryb awaryjny i stąd problem. wiruje wtedy czasem wszystko i nie można wyczuć o co chodzi. W pewnym momencie , po zapaleniu silnika nie będziesz już miał poprawy sytuacji tylko muła cały czas. Myślę ze to właśnie go boli. Jeszcze nie całkiem zatkany ale już niewiele brakuje. Pozdro