View Single Post
Stary 21-10-2012, 00:48   #1
Snajper_881

Domyślnie Szarpanie przy przejściu z 1500-1800obr/min.

Witam!
Panowie, od pewnego czasu, a dokładnie chyba od momentu założenia wydajniejszych wtryskiwaczy do mojego MDO, pojawia się szarpanie całą budą i metaliczny stukot, dzwięk jakby miało się coś rozwalić. Pojawia się to tylko przy wyciąganiu z niskich obrotów rzędu 1500-1800rpm na małym gazie. Nie mówcie mi, że to są obroty zabójcze dla silnika. 1500rpm to nie jest katastroficznie mało dla tego silnika, nie od dziś wiadomo, że TDCi moment i moc osiąga stosunkowo nisko a górą poprostu te silniki nie jadą. Przedwczoraj wymieniłem dwumasę na nową i sportowe sprzęgło. Szarpanie znacznie osłablo jednak jest wyczuwalne. Załóżmy 3 bieg i 1500rpm, przyśpieszam delikatnie i zaczyna strasznie trzaskać, telepać całym autem i metaliczny stukot, wystarczy ściągnać nogę z gazu lub dodać więcej i wszystko przestaję. Dodatkowo z rana stojać przodem do otwartej maski po stronie prawej (kierowcy) słuchać takie dudnienie które pojawia się na około 30 sekund, przestaję i znów i tak dopóki nie przejadę pareset metrów. Mam kilka podejrzanych a mianowicie słyszałem, że takie objawy może powodować zatkany EGR, jednak po odetkaniu z tego co pamiętam było to samo, może to skrzynia mówi "papapa" a najbardziej prawdopodobnym według mnie jest poduszka silnika lub skrzyni, bo dwumasę ktora ma przebieg około 50km wykluczam, może półoś albo przegub?...Jak uważacie, gdzie szukać przyczyny ?
Pozdrawiam, Michał
  Odpowiedź z Cytatem