Cytat:
|
ta pianka (wyciszenie) odkleja się i "brzeczy" jak stary głosnik
|
Wczoraj zmuszony byłem rozebrać wszystkie drzwi gdyż w czasie wymiany woofera w drzwiach przednich stwierdziłem, że faktycznie pianka pod tapicerką jest w wielu miejscach poodklejana od samych drzwi. Ponieważ ta sytuacja mnie lekko zaskoczyła, to jako rozwiązanie na szybko przyjąłem przyklejenie jej do drzwi za pomocą taśmy (taka koloru srebrnego, dość elastyczna, dobrze trzymająca i bardzo wytrzymała w sumie).
Efekt jest teraz taki, że nie mam właśnie tego "popiardywania", charczenia, rezonowania. Co prawda, do tej pory, słyszalne to było przeważnie na utworach z niskimi zejściami basu (i to przy regulacji w radio na "0") ale i tak drażniło niemiłosiernie. Jeżeli ktoś ma troszkę więcej czasu, zacięcia i choć ciut ciepłe miejsce garażowe to polecam rozejrzeć się za najtańszymi matami wygłuszającymi i poprawić fabryczne wygłuszenie (albo je wymienić albo je dodatkowo uzupełnić).
Fabryczne głośniki od zestawu Sony faktycznie grają zaskakująco dobrze jak na ich jakość wykonania (total plastik!!!). W moim przypadku wymiana wooferów na AMA wraz ze wspomnianymi poprawkami w wygłuszeniu zaowocowała przede wszystkim większą kulturą brzmienia... jego uspokojeniem, oraz naturalnie niższymi zejściami basu. Ogólne polecam taką inwestycję!!! Choć trzeba oczywiście mieć świadomość, że najbardziej spektakularny efekt daje wymiana tweeterów. Zresztą wymiana tweeterów w MK4, w mojej ocenie jest obowiązkowym zabiegiem w aucie każdego kto ceni dobrą jakość audio.