Wróciłem z ASO. MASAKRA to delikatne i dyplomatyczne słowo co mnie spotkało. Oczywiście nie ma mowy o naprawie gwarancyjnej. Facet twierdzi, że założona podstawka jest dobra - bo tak. Gwarancja obejmuje urządzenie i jego montaż a nie diagnostykę braku sygnału. Dobra - to jestem w stanie łyknąć. Pół godziny kłóciłem się z gościem, że kabel od anteny wchodzi do napędu DVD a nie do radia.
Serwisant stwierdził, że nie mam pojęcia o czym mówię. Nie chciał pójść na układ, że jeśli kabel wchodzi do radia to płacę za diagnostykę i wszystko co jest z tym związane i dokładam jeszcze 500zł napiwku, a jak do DVD to robią mi to za free i przepraszają za swoją głupotę w obecności wszystkich klientów.
Koniec końca wróciłem do domu z niedziałającą nawigacją i zaraz zabieram się do wyjęcia schowka. W tej chwili są 2 opcje: kabel lub wtyczka. Jeśli wtyczka - nie ma tragedii, mam drugą nówkę, polutuję i będzie latać. Jeśli kabel - wolę o tym na razie nie myśleć.
Tak czy siak - kolejny raz potwierdziłem zasadę, że ASO Forda to lipa. Lepiej pojechać do kogoś kto ma serce i wiedzę do napraw niż do ASO, które wie wszystko i nic. Jak wybebeszę już schowek to porobię zdjęcia i zawiozę im pokazać do ASO.
update:
dla potomnych: instrukcja demontażu DVD w Focusie MK2 ze schowka pasażera. Odkręcamy 7 Torxów 4 widoczne na górze i 3 na dole pod plastikowymi zaślepkami. Schowek się ładnie wysuwa. Trzeba pamiętać o odpięciu wtyczki od wyjścia AUX. Oświetlenia nie trzeba demontować. Dobrze jest wyjąć klapę schowka z siłownika żeby jej nie uszkodzić przy dalszych krokach. Następnie trzeba urwać 2 plastikowe kołki montażowe trzymające sanki od DVD. Tak urwać - ich wyjęcie jest niemożliwe chyba, że masz 2h czasu. Kołek wchodzi w plastikowe gniazdko i rozpiera się w nim a to wszystko wisi w powietrzu. Założenie nowych kołków trwa dosłownie 10 sekund. Następnie bardzo krótkim śrubokrętem trzeba odkręcić 4 torxy po po bokach metalowych sanek trzymających napęd DVD. Te z lewej strony, to nie problem. Te z prawej to masakra ale da radę. Po odkręceniu śrub DVD wyjeżdża samo.
U mnie wyglądało to tak, że gniazdo jak i wtyczka były bardzo dobrze zapięte. Wtyki nie zaśniedziałe wszystko ładne i czyste. Tak więc: kabel!
Zadzwoniłem do szwagra, który jest moim guru w te klocki. Powiedział, że antena w tym systemie Denso jest aktywna i jeśli kabel/wtyczka są OK to na podstawce na dachu powinno się pojawić 5V. Moim kolejnym krokiem będzie demontaż oświetlenia na podsufitce i przemierzenie napięcia przy włączonej navi. Pomiędzy anteną a masą ma być 5V. Jeśli nie będzie - kabel. Jeśli będzie - uszkodzenie gdzieś w DVD.
Mam jeszcze prośbę: czy ktoś z Was mógłby potwierdzić jakie jest napięcie na antenie? Szwagier specjalizuje się w Volvo i mówił, że tam z tego co pamięta jest właśnie 5V.
Ciągle nie dają mi spokoju 2 sprawy: skąd po wyjęciu aku ustawia się samoczynnie godzina i data. Oraz te kolumny zaznaczone tak jakby się odświeżały. Migają co około sekundę i zmienia się ID.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.