Cytat:
|
Nie słyszałem u mnie tego dźwięku już od dobrych paru miesięcy, a Twoje nagranie na YouTube jest dosyć ciche (trochę trudno jest mi się w nie wsłuchać), więc nie daję głowy że na 100% chodzi o ten sam dźwięk, ale tak mi się wydaje. Trudno go opisać: taki trochę świergolący, trochę zawodzący. Pamiętam, że na samym początku bardzo się dziwiłem co to za dźwięk i że w ASO pokazywałem im jak pracuje silnik i że pytałem się ich czy tak na pewno ma być. Przyznaję, że wtedy nie skojarzyłem tego z łożyskiem, a tym bardziej z rozrządem. Różnica polegała na tym, że jak silnik pracował to ten dźwięk pojawiał się na 2-3 sekundy i zanikał w związku z pływającymi obrotami. Wtedy dałem sobie z tym spokój, a teraz już tego nie słyszę. Mam nadzieję że to jednak nie rozrząd, a przynajmniej że nie spowoduje to w przyszłości katastrofy w silniku.
Spróbuję jeszcze raz dokładnie odsłuchać Twoje nagranie w domu (na lepszych głośnikach). Nie wiem, czy uda mi się jeszcze wywołać u mnie ten odgłos.
Nie wiem co to są za wersje, ale mogę wejść w Test Mode i odczytać Ci to co się da. Ja mam cały czas obroty powyżej 800 rpm.
|
Dzisiaj sprawdziłem dokładnie jak jest u mnie i jeszcze raz odsłuchałem nagranie. Jednak u mnie ten dźwięk cały czas jest, tyle że przy nieco wyższych obrotach, mniej więcej 950-1050 rpm. Normalnie, jak silnik się nagrzeje to obroty są niższe i tego nie słychać. W ogóle się już przyzwyczaiłem do tego odgłosu i pewnie dlatego mi się wydało że minął. Może ten typ po prostu tak ma. Polecam porównać jeszcze z jakimś innym egzemplarzem.