View Single Post
Stary 22-10-2012, 23:44   #11
Durendal
ford::beginner

Model: Focus MK3
Silnik: Duratec Ti-VCT 125 KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Dziwny dźwięk silnika na jałowych obrotach Duratec 1.6 Ti-VCT

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj sprawdziłem dokładnie jak jest u mnie i jeszcze raz odsłuchałem nagranie. Jednak u mnie ten dźwięk cały czas jest, tyle że przy nieco wyższych obrotach, mniej więcej 950-1050 rpm. Normalnie, jak silnik się nagrzeje to obroty są niższe i tego nie słychać. W ogóle się już przyzwyczaiłem do tego odgłosu i pewnie dlatego mi się wydało że minął. Może ten typ po prostu tak ma. Polecam porównać jeszcze z jakimś innym egzemplarzem.
Wielkie dzięki że to sprawdziłeś. Ja też popatrzyłem dziś dokładnie przy jakich obrotach to występuje (przez test mode). Okolice 920rpm, więc w zasadzie tak samo jak u Ciebie. Też mam taką sytuację, że silnik jak się nagrzeje ma niższe obroty i jest cichy. Jedynie jak podniosę obroty sam, to przy powrocie do standardowych jałowych obrotów ten dźwięk jest słyszalny przy przekraczaniu tej bariery 920 - 950 rpm. Wygląda na to, że Panowie w ASO nie bardzo wiedzą jak ich silniki pracują i wymiana tej pompy była niepotrzebna... W okolicy środy znajomy ma jeszcze wziąć od żony Focusa z tym silnikiem to zobaczę na żywo :-). Dziwny ten odgłos, ale jak wiadomo Ti-VCT to najcichszy silnik nie jest. Ale z tego co mówisz, sytuacja jest jak najbardziej normalna.

Generalnie ten odgłos najbardziej jest słyszalny przy cofaniu i dohamowywaniu przed światłami (gdy się zatrzymam obroty spadają i jest cisza). Napisałem do Ford Polska też, ale nie liczę na szybką odpowiedź. Ale z tego co opisałeś, objawy mamy identyczne, więc wygląda że jest wszystko okej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Durendal jest offline   Odpowiedź z Cytatem