View Single Post
Stary 23-10-2012, 16:42   #8
damian72a
ford::amateur

Imię: Damian
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Wymiana rozrządu poskutkowała spadkiem ciśnienia

Cytat:
Napisał Toni999 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Prawie na 100% winna jest zagięta miska olejowa, w tym silniku miska jest z cienkiej blachy i ciężar silnika wystarczy aby ja zagiąć, oczywiście podstawową przyczyną jest wygodnictwo i bezmyślność mechaników, przy wymianie rozrządu trzeba odkręcić poduszkę więc powinno się podwiesić silnik ale łatwiej podłożyć klocek pod miskę, wiem coś o tym bo sam tak miałem w poprzednim Focusie na szczęście u mnie zagięcie bylo niewielkie ale skutkowało tym że po odpaleniu silnika kontrolka oleju gasła dopiero po kilku sekundach , po odkręceniu i naprostowaniu miski objaw znikł dlatego myślę że nie masz co kombinować , jedz do tego fachowca niech wyprostuje miskę którą zagiął przez własne niedbalstwo.
Przed chwilą zadzwoniłem do niego i powiedziałem mu o tej misce, jednak mechanik odparł, że to nie to. Powiedział jednak, że po włączenia silnika ciśnienie jest dobre, jednak po dodaniu gazu słychać jakieś puknięcie i wtedy właśnie ciśnienie maleje. Na razie mówi, że jest "w kropce", jednak próbuje się dostać do tylnej części silnika, tam podobno są jakieś dwa elementy, które warto sprawdzić. Mówił coś o jakimś zaworze, który może nie odbijać - więcej nie mogę powiedzieć, ponieważ przez telefon podał mi za dużo informacji i nie wszystko zapamiętałem.

Z tego co wiem, w tej chwili odkręcił miskę olejową i inne elementy, próbuje się dostać do tylnej części silnika (tam gdzie jest skrzynia biegów), aby sprawdzić czy tam nie leży przyczyna. Umówiliśmy się, że będę czekał na jego telefon. Tak też robię. Później dam znać jaka będzie diagnoza.

PS I dalej ciężko mi uwierzyć w to, że ta "awaria" nie ma nic wspólnego z jego wymianą rozrządu. Może podczas wymiany rozrządu coś uszkodził?

Ostatnio edytowane przez damian72a ; 23-10-2012 o 16:49
damian72a jest offline   Odpowiedź z Cytatem