Odp: ciśnienie na szynie CR
Nikt nie odpowiada więc napiszę dalej co sam ustaliłem.
Zaślepiłem EGR aby wyeliminować niedomykający się zawór recyrkulacji spalin. Jest może troszkę lepiej bo nie muszę trzymać gazu przez 30 sekund tak na 1100 obrotów aby nie zgasł, na razie ustąpiło falowane obrotów przynajmniej w nie w zakresie +-100. Pojawiło się świstanie turbiny ale może to wynikać że blaszka jest wycięta z InPost ale z powodu braku silikonu nie została uszczelniona (w sumie do poprawy) i widocznie nie dolega dobrze. Mimo pełnego okablowanie EGR bo to silnik 115KM 1.8TDCI dwadzieścia odpaleń ale check nie wystawił co moim zdanie jest dziwne?(Może to jest ciąg dalszy mojego drugiego tematu"brak sygnalizacji błędów") Wracając do ciśnienia CR. Zawór zwrotny przed filtrem paliwa wymieniłem na pompkę gruszkę.Natomiast wyjęty zawór miałem założyć na główny przewód powrotny (po zespoleniu z przelewów wtrysków oraz nadmiaru pompy) powolne odpięcie przewodu od zespolenia po 2 dniach stania samochodu objawiało się głośnym syczeniem dlatego odłożyłem to o tydzień. Mimo przeprowadzonych zmian jest niewielka poprawa ale dalej nie jest to to co było. Pytanie do forumowiczów którzy posiadają pompkę gruszkę w układzie paliwowym oryginalną czy montowaną samodzielnie. Mianowicie naciskam kilka razy pompkę gruszkę aż robi się twarda i nie można jej ścisnąć po czym zostawiam ją na 5 minut i obserwuję czy niema wycieków, bąbelków, syczenia itd itp. Po czym próbuje ścisnąć pompkę a ona już jest miękka. Czy to jest normalne że pompka gruszka po kilku minutach z kamienia robi się flak? Czy u was jest tak samo? Moim zdaniem jest to objaw nieszczelności układu paliwowego lub uszkodzenia pompy. Dlatego że zakładając że pompa jest szczelna czyli zawór zwrotny jest zamknięty rozprężenie następuje przez nieszczelny filtr paliwa lub połączenie pompka-filtr-pompa, ale tam nie widać żadnych wycieków ani bąbelków, syczenia. Nieszczelność pompy-zawór pompy upuszcza pomału ciśnienie do powrotu z pompy. Proszę forumowiczów o pomoc czy u nich jest tak samo z tą pompką bo może kombinuję nie w tą stronę?
|