To koniec mojej przygody z Denso :-) Temat ogarnięty bardzo solidnie. Wszystko działa pięknie. Dzięki za pomoc i wskazówki na prawdę bez Was bym tego nie ogarnął. Dziś polutowałem elegancko przewody do małej aluminiowej puszeczki. Wszystko wcześniej szczelnie wypełniłem hot glutem. Na wyjściu do podstawki mam napięcie 5V. Pod podstawkę dociąłem uszczelkę z cienkiej gumy, do tego poszedł silikon pod podstawkę i trochę od wewnątrz między blachą dachu a aluminiową puszką. Nie ma szans, żeby dostała się tam woda/wilgoć. Mimowolnie stałem się specjalistą od navi Denso.
Wnioski: nie jechać z tym do ASO. Oni nie mają zielonego pojęcia.
Diagnostykę najlepiej zacząć od zdjęcia podstawki i przemierzenia napięcia na malutkim złotym pinie, który wchodzi w podstawkę. Jeśli jest 5V a nie ma sygnału GPS -> wymienić podstawkę. Jeśli nie ma 5V "na dachu" -> wyjąć napęd DVD i sprawdzić czy jest 5V w gnieździe. Jeśli nie ma 5V w gnieździe -> uwalone DVD.
Aluminiowa puszka do której wchodzi przewód GPS i FM jest rozbieralna. Trzeba śrubokrętem rozgiąć zaciski w miejscu gdzie wchodzą do niej kable. W środku jest mała zielona płytka PCB, którą można spokojnie wyrzucić i polutować wszystko na krótko. Ponieważ puszka jest z aluminium i NIE jest hermetyczna w środku znajdziecie kupę tlenku, który utrudnia przepływ prądu.
To tyle. Jeszcze raz wielkie dzięki i serdecznie pozdrawiam!
Robert
Zdjęcia z mojej nowej starej nawi ;-)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.