Temat: [Mondeo 2000-2007] bardzo wysokie spalanie tdci
View Single Post
Stary 26-10-2012, 21:32   #320
MĄKA
ford::advanced

Imię: Tomaszek
Model: FORD S-MAX Tytanium SONY PREMIUM
Silnik: 2.0 TDCI 140KM/ 163 mapa by m.soszka
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: bardzo wysokie spalanie tdci

u mnie generalnie nie podnosi obrotów do 1000rpm a jak jest dokładnie to byś musiał cofnąc sie kilka moich postów wcześniej tam opisałem zaleznosc obrotów biegu jałowego od temp.zew co nie do końca jest prawdą bo czujnik temp. silnika mierzy temp. materiału z którego wykonana jest głowica (temp. zewn. ma wpływ ale tylo cześciowo na pomiar temp. silnika )przetwarzając ja na napiecie które przesyłane jest do konwentera analogowo-cyfrowego który zamienie napięcie na sygnał cyfrowy który tafia do mikroprocesora w PCM który przetwarza je - przypisuje mu określone wartości temperaturowe

warto tu również zaznaczyć ze sygnał ten wykorzystywany jest wraz z sygnałem z czujnika położenia wału korbowego do okreslania długosci czasu nagrzewania wstępnego świec żarowych jak również do określenia czasu wtrysku a dokładnie wtrysku wstepnego i zakłócenie tego sygnału poprzez błedne podanie wartości napiecia przez CHT ( czujnik temp. ) spowoduje ze podczas wtrysku wstepnego zostanie wtrysnieta do cylindrów zbyt duza dawka paliwa pomnozona przez ilość tych wtrysków wpływac może znacząco na zwiekszenie spalania w cyklu miejskim gdyz w tym srodowisku często nie osiagana taka temp. która powodowałaby właczenie drugiego rezystora w module PCM odpowiedzialnego za podawanie sygnału w wyzszych temperaturach ( od 62 do 214*C, CHT pracuje w zakresie -40 do ok.78*C ) a tym samym uzyskaniu własciwej dawki paliwa wtryskiwanej podczas wtrysku wstepnego.
dodatkowo (bodajże od 4*C) kiedy zaczynaja pracowac świece żarowe zakłucony sygnał spowoduje słabe dogrznie komór co doprowadzi do dalszego zwiekszania dawki paliwa celem podniesienie ich temperatury

w ten oto wydaje mi się całkiem logiczny sposob można stwierdzić iż nie do konca sprawny CHT wpływa na ilośc spalanego paliwaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. uszkodzić czujnik mozna całkiem prosto wystarczy dokrecić go z niewłaśćiwa siła - za słabo spowoduje uszkodzenie w wyniku drgań a za mocno mozna zniekształcić końcówke

Buy FORD....Feel the Difference....Make your mechanic richer
MĄKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem