View Single Post
Stary 27-10-2012, 18:51   #9
Margaret
ford::beginner

Model: mondeo kombi tytanium
Silnik: 1.8 diesel, 125 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Rażąca niekompetencja ASO Wrocław (Pol_Motors)

Jestem po rozmowie z mechanikiem. Po pierwsze - sugerowanie wymiany rozrządu było bezzasadne, ponieważ rozrząd znajduje się u mnie powyżej pompy, więc nie ma mowy o zalaniu. Gdyby nawet, to jest tam łańcuch, nie pasek, tak więc nawet sugerowanie tego, że mogło zalać pasek jest po prostu bzdurne i wskazuje jedynie na ich niekompetencję. Jedyny pasek, jaki mógłby ulec tam uszkodzeniu to pasek od pompy ale ten widać gołym okiem, nie trzeba dobierać się do rozrządu. Po drugie - sam fakt, że "może trzeba będzie wymienić rozrząd, ale to okaże się po rozebraniu" wskazuje na zwykłe niedbalstwo, ponieważ dojście do rozrządu (chociaż nie wiem, po co, skoro jest tam łańcuch) to, wg. mechanika, kwestia odkręcenia kilku śrubek, maks. pół godziny pracy (mówię o samym dojściu i sprawdzeniu, nie o wymianie), skoro więc rozbieżność była pomiędzy 1 400 a 3 000 to dlaczego nie dostali się tam, aby to sprawdzić? Totalna olewka. Jak już wspominałam - nie twierdzę, że serwis musi być tani, ale za taką cenę wypadałoby znać przynajmniej budowę tego, co się robi i nie wciskać klientom takich wierutnych bzdur.
Margaret jest offline   Odpowiedź z Cytatem