Temat: [Focus 2004-2008] ESP założone!
View Single Post
Stary 27-10-2012, 22:57   #36
michci
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: ESP założone!

Witam
Podobnie jak koledze "mayak" wymyśliło mi się dołożenie ESP do mojego focusika. Założyłem pompę 8M51-2C405-EA oraz czujnik obrotu samochodu wokół własnej osi 3M5T-14B296-AB. Generalnie montaż to żadna filozofia. Problem pojawił się przy kalibracji na IDS. Pan specjalista nie mógł ustawić czujnika obrotu samochodu. O ile czujnik skrętu kierownicy działa idealnie, włącznik ESP także jest widoczny przez IDS to podczas kalibracji dostajemy komunikat że wszystko jest OK ale nie można skasować błędu "Usterka układu ESP" i ESP niestety nie działa. Pytanie moje jest takie: pompę mam z focusa po lifcie (8M51...) a czujnik z przed liftu (3M51...) a w 2008 Ford wprowadził nowe czujniki w plastikowych obudowach (prawdopodobnie wraz z nową pompą) więc czy mam niewłaściwy czujnik? Czy są jakieś różnice w komunikacji czujnika z pompą? Posłużyłem się tym schematem, gdzie zaznaczony jest nowy czujnik po prawej stronie. Czujnik podłączyłem wg opcji dla starego czujnika gdyż dostałem go razem z wtyczką i zgadzało się to z wtyczką w moim aucie. Sprawdziłem nap. zasilania i do czujnika dochodzi poprawnie. Fragment schematu poniżej:
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ESP_1..jpg (19.1 KB, 104 wyświetleń)
Załączone Pliki
Typ Pliku: zip ESP.zip (93.9 KB, 30 wyświetleń)
michci jest offline   Odpowiedź z Cytatem