Temat: [1,8 D i TD] nie chce rano odpalić
View Single Post
Stary 28-10-2012, 17:01   #5
Łewap30
ford::average

Imię: Paweł
Model: scorpio
Silnik: 2,0 8v
Rocznik: 1995
Domyślnie Odp: ford mondeo nie chce rano odpalić

Przyczyn takiego stanu rzeczy w mondeo jest wiele. Po pierwsze trzeba sprawdzić świece żarowe. Odkręcić każdą po kolei i na krótko podłączyć do akumulatora. Jeśli czerwienieje jest ok. Następnie prawidłowo działający silniczek krokowy. Jeśli linka po przekręceniu stacyjki naciąga się a po chwili wraca to trzeba wyregulować jej naciąg. Powinna po przekręceniu stacyjki naciągnąć się i zostać do momentu odpalenia. Następnie prawidłowo działający rozrusznik. Zbyt mała liczba obrotów rozrusznika też ma bardzo duży wpływ. Najczęściej winą są brudne i zardzewiałe połączenia przewodów z akumulatora przy rozruszniku. U mnie przed czyszczeniem potrafiły grzać się do czerwoności (same styki oczywiście). Następnie sprawny akumulator. Oraz najgorsza sprawa lejące wtryskiwacze. Sprawdzenie kosztuje 30zł pod warunkiem że sam wymontujesz. Wtryskiwacze mogą powodować to właśnie dymienie na czarno lub niewłaściwie działający EGR. Ja u siebie EGR zaślepiłem, mam nadzieję że ekolodzy mi wybaczą. Po tych wszystkich zabiegach mondeo zapalało na dotyk przy -20 stopni stojąc pod chmurką. Wiec miłej pracy a efekt na pewno będzie.
Łewap30 jest offline   Odpowiedź z Cytatem