Cytat:
|
@Łewap
A czy to coś może mieć spólnego z falowaniem obrotów?
Tak z ciekawości pytam
Pozdrawiam
|
Oczywiście. Alternator wariował a co za tym idzie raz dawał większe napięcie a raz mniejsze. Sumując iskra na świecach raz była mocniejsza raz słabsza to składało się na to że EBJ próbował ustabilizować obroty ale nie mógł poprzez te zmiany napięcia więc obroty wyglądały dość nie ciekawie. Podłącz sobie do akumulatora zwykły miernik i odpal auto, przytrzymaj tak na 1500 obr., napiecie powinno być w granicach 14,3V na pewno nie poniżej 14V. Jeśli obroty są stałe a napięcie będzie skakać to na pewno jest wina alternatora. Pozdrawiam.
Bump:
Cytat:
|
U mnie problem polega na tym że jadąc ze stałą prędkością jest ok.Gdy zmieniam biegi ,jak wcisnę sprzęgło to na chile obroty idą do góry a potem dopiero spadają i wrzucam następny bieg.Na postoju na biegu jałowym nieraz też światła przygasną i obroty spadną aż słychać jak wentylator nawieiwu spowalnia choćby.Generalnie w 90% przypadku obroty falują w zakresie 600-1100 aż czasem mam wrażenie że zgaśnie.
Gdzie szukać?
krokowiec,odpowietrzanie skrzyni korbowej czy jeszcze co innego?
|
Tutaj to inna sprawa. Może to być oczywiście krokowiec. Ale ja zaczął bym od wymiany świec i przewodów. W drugiej kolejności cewka do sprawdzenia i potencjometr przepustnicy.