Cytat:
|
A mi 1-sze zamówienie nie wyszło, pomimo przesłanego potwierdzenia zamówienia stwierdzili po prostu że brak tych opon na stanie, szkoda gadać. Dobrze, że coś mnie tknęło i kasy nie przelałem. Cóż pozostało zamówić w innym sklepie...
Apropos indeksów i wzmocnień XL w oponach trochę jeszcze poszperałem w necie i znalazłem pewne zalecenia. Otóż opony o wyższym indeksie nośności i te XL są wzmacniane (mają dodatkowe opasania w kordzie) no i są zalecane generalnie do samochodów o większych osiągach lub dostawczych. Opona jest sztywniejsza i za tym jest nieco mniej "komfortowa". Autor polecał wybór opon o indeksach zalecanych przez producenta auta.
W związku z powyższym pytanko do przedmówcy - czy na tych nokianach 97H XL jest jakoś sztywniej i bardziej twardo?
W sumie "po ptokach" bo już zamówione ale może komuś się przyda info.
Pozdrawiam
|
zgzadza się z tą nośnością. Nie wiem tylko jak się ma to XL do indeksu nośności 97... Czy dla tego rozmiaru 97=XL, czy jest to podwyższone 97 ??
Autko odebrałem na letnich 93.
Tak czy inaczej na zimę będzie lepsza ochrona alusków.
Co do Twojego pytania - nie widzę żadnej negatywnej różnicy. nawet mi się zdaje, że te letnie Goodyear-y były głośniejsze (jeśli to w ogóle możliwe). Autko mam generalnie niecałe 3 miesiące więc nie do końca wszystko już czuję jak należy.