Temat: [Mondeo 2000-2007] bardzo wysokie spalanie tdci
View Single Post
Stary 31-10-2012, 21:34   #337
MĄKA
ford::advanced

Imię: Tomaszek
Model: FORD S-MAX Tytanium SONY PREMIUM
Silnik: 2.0 TDCI 140KM/ 163 mapa by m.soszka
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: bardzo wysokie spalanie tdci

generalnie odcinki nie sa co prawda długie ale mam kolegów ktorzy tez maja taki sam silnik ( też kombi ) i jezdza w tym samym miescie po tych samych odcinkach i spala im w okresie bez mrozów max 10-10,5l/100km
auto praktycznie nie dymi wcale niewielki bączek po OSTRYM depnieciu na 1lub 2 ( i to nie zawsze ) ewentulanie bączus jak pod dużym obciązeniem ( wysoki bieg niewielka predkośc niskie obroty ) chce sie przyspieszyć
czujnik MAP nowy, filtr powietrza wymieniam co 5-7,5 tys km
A/C nie używam w miescie ( jedynie wymuszone właczenie po włączeniu "max szyby" - użycie serwisowe zeby sie nasmarowała )
jeżdze bardzo spokonie max 2-2.5rpm i zmina biegu

coś mnie sie wydaje ze szybciej sie z nim rostane niż komukolwiek uda sie rozwiązac jego tajemnice

czekam jeszcze na rozmowe z mechanikiem odnosnie tej pompy, on na 80% stawia ze cos z nia nie tak, ze mógł sie sterownik rozkalibrowac czy cuś, ja osobiscie myślałem jeszcze o zaworze dawkowania paliwa montowanym na pompie ale to objawiałoby sie problemami z odpalaniem, przelewy by były nie tak a u mnie jest ok
jak dojsc do tego czy w silniku jest zamontowany czujnik MAP czy T-MAP bo jezeli IAT montowany jest oddzielnie to moze on rozrabia z mieszanka i powoduje takie spalanie- gdzie szukać IAT?

Buy FORD....Feel the Difference....Make your mechanic richer
MĄKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem