Temat: [Mondeo 2000-2007] bardzo wysokie spalanie tdci
View Single Post
Stary 01-11-2012, 21:40   #347
MĄKA
ford::advanced

Imię: Tomaszek
Model: FORD S-MAX Tytanium SONY PREMIUM
Silnik: 2.0 TDCI 140KM/ 163 mapa by m.soszka
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: bardzo wysokie spalanie tdci

auto wg. VIN'u seryjnie dostało 205/55/R16 i na takich go kupiłem a fakt ze był on użytkowany przez jakiegoś kierownika/dyrektora w firmie wylucza raczej fakt ze ktos sobie zmienial opony dla wyglądu a pozatym jak kolega wspomniał nawet gdyby to różnica tak niewielka ze az niezauważalna
turbina sucha , nic nie cieknie

kolega peterpz napisał :

Wniosek: z Twoim autem wszystko w porządku. To auto tak ma! Ja na trasie nie mogę zejść poniżej 7l, z tym że to jest trasa bez Sek (podkarpacie), więc jest dużo wyprzedzania i kombinowania co zwiększa spalanie. W jeździe mieszanej do pracy, tylko na dłuższych odcinkach (15 km) spalanie trochę wyższe, do 8l, ale to jednak wciąż trasa mieszana, a nie miasto.

Możesz jeszcze sprawdzić termostaty (mały i duży). Jeśli coś z nimi nie tak to właśnie na krótkich trasach masz niedogrzany silnik i wyższe spalanie (a z tych wskazań czujnika co sprawdzałeś widać, że zbyt szybko do 90* nie dochodzi, choć dokładnie nie czytałem).

Raczej nie jest ok, skoro jak wczesniej wspomniałem innym w tym samym miescie spala max 10l/100km predzej wysune stwierdzenie ze nasze oba auta maja coś nie tak skoro na trasie nie mozesz zejsc ponizej 7l, nawet jeżeli jeździsz po drogach o klasie niższej niz "S", jak zatankuje w sobote to napisze ile mi wyszło z trasy 300km drogami wojewódzkimi + około 70 miasto bedzie

termostaty mam nowe, łapie temperature i tryzma wiec dzialaja poprawnie ( jak były walniete to prawie nie łapał temperatury a jak juz sie udalo to nie trzymal jej wogóle )

Buy FORD....Feel the Difference....Make your mechanic richer
MĄKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem