Witam,
Może zacznę od początku.... Rano odpaliłem samochód i pojechałem do pracy (po odpaleniu silnika było wszystko ok). Po przejechaniu kilku kilometrów, zatrzymałem się na czerwonym świetle. Po skręceniu w prawo, samochód zaczął wydawać dziwny stukot z prawej strony, z okolic paska. Po odjechaniu kilkunastu metrów od skrzyżowania, zacząłem mieć problemy ze wspomaganiem kierownicy, a dokładniej mówiąc przestało chodzić i kierownica zrobiła się sztywna. Wówczas się zapaliła się również kontrolka od baterii (sygnał, że źle jest ładowna lub wogóle?). Zjechałem na prawo i zgasiłem silnik. Podniosłem maskę, wszystko wyglądało w porządku. Poza tym i tak musiałem zjechać przynajmniej z ulicy, więc odpaliłem samochód. Wspomaganie kierownicy ponownie zaczęło działać, niestety po minucie jazdy znów zapaliła się kontrolka od baterii. W dalszym ciągu było słychać niepokojący klekot z prawej strony (zdarzały się chwile kiedy nie było słychać klekotu, a był to stukot zależny od obrotów silnika, im wyższe tym głośniej). Podczas powrotu do domu pasek zerwał się podczas jazdy... w tym momencie usłyszałem tylko pisk. Pasek rozerwał się na pół. Jedna połowa została zmasakrowana, druga natomiast została na miejscu, co pozwoliło mi dokończyć podróż. Myślę, że warto dodać, że po zerwaniu paska okolice paska były "zarzygane" przez płyn od wspomagania (w zbiorniczku zostało tylko minimum...)
W tej chwili nie jestem pewien co zawiniło więc proszę o pomoc (sprzęgło jednokierunkowe alternatora ? pompa wspomagania?). Poza tym, że nie ma ładownia,nie chodzi pompa wody i pompa wspomagania, to wszystko ok
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Trzy miesiące temu w samochodzie był wymieniany pasek klinowy, jego napinacz oraz rolka sprzęgła alternatora (dla jasności podaje link pod którym jest zdjęcie takiej rolki
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Rolka...y-FO-77441/459. Poza tym w trakcie lata był wymieniany akumulator.
Samochód to Ford Focus MK1. Silnik: 1.8 TDCi. Rocznik 2004. Przebieg 260 000.
Przepraszam, że tyle czytania jest, ale może ktoś dostrzeże, gdzieś w tych informacjach co ja mogłem przeoczyć
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.