Temat: [1,8 D i TD] nie chce rano odpalić
View Single Post
Stary 04-11-2012, 12:34   #15
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: nie chce rano odpalić

Cytat:
Napisał robson181 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Krokowiec pewnie padnięty
Łewap30 myślałem, że krokowiec jest dobry, ponieważ po włączeniu stacyjki linka się naciągała około 2 cm. i przy kręceniu się cofała a czasami po odpaleniu w zależności jak długo kręciłem rozrusznikiem, ale po przeczytaniu twojego postu zauważyłem, że jest coś nie tak, ponieważ jak dodaje gazu to w ogóle nie reaguje, (naciąg linki wyglądał że jest ok. aczkolwiek nie zrobiłem tak jak pisałeś ponieważ jeszcze nie wiedziałem gdzie się ją reguluje) peterpz syn przytrzymał dźwignię maksymalnie w prawo po odpaleniu obroty wskoczyły powyżej 1000 a gdy zwolnił dźwignię spadły na 850 i oto właśnie mi chodziło według mnie tak powinno być. W okolicach pompy wydaje mi się że słychać tryknięcie, świece mam te dłuższe. Czyżby znowu wydatek. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. koledzy mogę to jakoś sam naprawić ?
Ale mówisz, że się linka naciąga, więc silnik w jakiś sposób działa. Może wystarczy go wyciągnąć i wyczyścić? Jest on zamontowany na lewej podłużnicy, niedaleko chłodnicy. Może opiszę jak powinno wyglądać jego działanie:
- po odpaleniu powinieneś mieć właśnie podwyższone obroty, ja mam trochę powyżej 900
- nawet na ciepłym silniku jak gazujesz to ta dźwignia powinna się sama regulować. Nie wiem co to za efekt i co ma na celu, ale tak ford to zaprogramował, że on sobie podczas jazdy cały czas reguluje dodatkową dawkę paliwa.

Czyli linka powinna być tak wyregulowana, aby dźwignia mogła pracować w swoim pełnym zakresie. Jeśli silniczek jest w stanie to wykonać to można to jeszcze podregulować nie na samej lince, ale na dźwigni, która ma taką śrubkę kontrowaną. Dzięki niej możesz sobie podnieść obroty biegu jałowego na stałe, ale pasowałoby, aby na ciepłym były właściwe (ok 800). Ja sobie tutaj właśnie ostatnio podnosiłem, bo po zmianie rozrządu jakoś zaczął wolniej pracować i chciałem mieć wyższą moc biegu jałowego.

Odnośnie dłuższych świec - ja nie próbowałem. Zawsze montuję te właściwe. Niby na forum piszą, że lepiej odpala ale moim zdaniem dłuższa świeca blokuje swobodny wtrysk paliwa przez komorę (bo zasłania drogę wtryskiwaczowi - widział ktoś kiedyś rozebranego 1.8 TD? Ja widziałem).

Co do rannego odpalania, jak uporasz się z tą dźwignią to jest jeszcze jeden sławny temat w tym silniku - cofanie paliwa. Powoduje je ogromnie badziewna pompka ręczna, która zawsze ma jakieś przecieki i podciąga powietrze. Łatwo to rozpoznać, bo jak Ci auto w końcu zapali to NIE zadymi na czarno (a po długim kręceniu powinno, jeśli paliwo było wtryskiwane). Rozwiązanie tego problemu jest dość proste - dwa zaworki zwrotne i dodatkowa pompka (gruszka) ręczna - u mnie efekt był rewelacyjny.