Temat: [Focus 1998-2004] Zerwany pasek wieloklinowy
View Single Post
Stary 04-11-2012, 15:59   #4
foc2004
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: Transit Custom // Focus MK1 ST170
Silnik: 2,2 tdci 125 KM / 2,0 170KM
Rocznik: 2017 / 2002
Domyślnie Odp: Zerwany pasek wieloklinowy

Cytat:
Napisał Toni999 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
generalnie doszło do awarii wspomnianej pompy
Z tego co słyszałem, to podobno to normalne w fordach, że wycieka płyn od wspomagania podczas zerwania się paska klinowego, ale nie wiem ile w tym prawdy...

A w jaki sposób mogę sprawdzić "na sucho" czy pompa jest sprawna ?
Zakładając, że rzeczywiście została uszkodzona pompa wspomagania, mogło być to spowodowane tym, że wcześniej rozleciało się sprzęgło alternatora i stąd był ten klekot, który po zerwaniu paska ustał ? Sprzęgło przy alternatorze jest jednokierunkowe. Czy mogę sprawdzić je bez wyciągania go z auta ?

Cytat:
Napisał moons Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bez obejrzenia paska jak i osprzętu myślę że nikt się nie podejmie diagnozowania co było przyczyną.
Rozumiem, że zalecasz powierzenie autka komuś, kto ma z tym do czynienia na co dzień. Masz może kogoś do polecenia, w Warszawie lub okolicach, kto zrobi to rzetelnie i nie wymieni mi połowy samochodu na "wszelki wypadek" jak to bywa w ASO.
foc2004 jest offline   Odpowiedź z Cytatem