Odp: 1.8 TDDI | Głuche stukanie
Wykluczajcie, piszcie dalej, traćcie czas, a sprawa mogłaby już dawno być zamknięta. Sprawdzenie luzu zaworowego to ściągnięcie dekla i weryfikacja szczelinomierzem. Nie wiem ile powinno być, trzeba przeczytać w książce. 30 min roboty. Potem można iść dalej (o ile to nie to). Jeśli coś jest od strony skrzyni biegów to powinno cichnąć po wyciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu biegu. Nie ma mowy, aby docisk wydawał takie odgłosy. Potem pozostaje faktycznie coś w okolicach pasków.
Nie wiem co Wy tam słyszycie, ale to jest właśnie metaliczne, cyk, cyk, cyk, cyk. Występuje cyklicznie, około 4 razy rzadziej niż zapłon... Jako, że wałek rozrządu kręci się 2 wolniej niż wał to od razu wskazuje, że to jest to luz zaworowy. W dodatku skoro cichnie na ciepłym to dodatkowy dowód, że to luz na zaworze, bo takie jest jego zachowanie temperaturowe.
Jak skończycie wypisywać głupoty to dajcie znać co to było, bo jestem ciekaw mojego ucha (ucha programisty).
Ostatnio edytowane przez peterpz ; 05-11-2012 o 20:10
|