Odp: nie chce rano odpalić
Cytat:
|
Ja bym chciał zauważyć że paliwo po przejściu przez wtryskiwacz posiada postać mgiełki (rozpylenie), średnica wtryskiwacza jest 3x większa niż średnica świecy, a sama komora wirowa ma szerokość 1/2 szerokości tłoka...
|
Mimo wszystko nawet zasłaniając 20% tej mgiełce więcej niż przewidział producent to 20% gorsze rozpylenie.
Bump:
Cytat:
|
Jednak wydaje mi się, że i tak dużo problemów i przeszkód do pokonania ma paliwo podczas suwu ssania, aby trafić z komory wirowej do cylindra, że dłuższe świece nie powinny mieć aż tak dużego znaczenia.
|
Tu jest problem, bo to nie benzyna. Paliwo w dieslu jest wtryskiwane na samym końcu suwu SPRĘŻANIA, więc wcale nie jest mu łatwo dostać się przez komorę wstępną do cylindra. To dlatego nawet nasze badziewne lucasy muszą z siebie wycisnąć 160 BAR.
I to nie chodzi o to, że paliwo się do komory nie dostanie ale o stopień jego rozpylenia. I nie twierdzę, że zbyt długie świece nie pomogą przy odpalaniu - tak pomogą, bo więcej paliwa będzie walić w rozgrzaną świecę. Gorzej podczas pracy z tym rozpylaniem. Myślę, że w fordzie opracowali odpowiednią długość świec, nie za krótką, nie za długą - aby stosować te właściwe, które są kompromisem między zbyt krótkimi (nic nie dadzą przy odpalaniu), a zbyt długimi (zasłonią wtryskiwacz).
Ostatnio edytowane przez peterpz ; 05-11-2012 o 20:15
|