Temat: [1,8 D i TD] nie chce rano odpalić
View Single Post
Stary 05-11-2012, 20:12   #23
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: nie chce rano odpalić

Cytat:
Napisał ministerq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym chciał zauważyć że paliwo po przejściu przez wtryskiwacz posiada postać mgiełki (rozpylenie), średnica wtryskiwacza jest 3x większa niż średnica świecy, a sama komora wirowa ma szerokość 1/2 szerokości tłoka...
Mimo wszystko nawet zasłaniając 20% tej mgiełce więcej niż przewidział producent to 20% gorsze rozpylenie.

Bump:
Cytat:
Napisał bongo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak wydaje mi się, że i tak dużo problemów i przeszkód do pokonania ma paliwo podczas suwu ssania, aby trafić z komory wirowej do cylindra, że dłuższe świece nie powinny mieć aż tak dużego znaczenia.
Tu jest problem, bo to nie benzyna. Paliwo w dieslu jest wtryskiwane na samym końcu suwu SPRĘŻANIA, więc wcale nie jest mu łatwo dostać się przez komorę wstępną do cylindra. To dlatego nawet nasze badziewne lucasy muszą z siebie wycisnąć 160 BAR.

I to nie chodzi o to, że paliwo się do komory nie dostanie ale o stopień jego rozpylenia. I nie twierdzę, że zbyt długie świece nie pomogą przy odpalaniu - tak pomogą, bo więcej paliwa będzie walić w rozgrzaną świecę. Gorzej podczas pracy z tym rozpylaniem. Myślę, że w fordzie opracowali odpowiednią długość świec, nie za krótką, nie za długą - aby stosować te właściwe, które są kompromisem między zbyt krótkimi (nic nie dadzą przy odpalaniu), a zbyt długimi (zasłonią wtryskiwacz).

Ostatnio edytowane przez peterpz ; 05-11-2012 o 20:15
peterpz jest offline   Odpowiedź z Cytatem