Temat: [Mondeo 2000-2007] temperatura silnika tddi
View Single Post
Stary 07-11-2012, 11:12   #26
narc
ford::average

Imię: Narc
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 TDCi - T1Bx
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: temperatura silnika tddi

Dodam dla potomności. Miałem problemy z temperaturą (2.0 TDDI 90KM polift), przy zjeździe z górki (hamowanie silnikiem) temperatura potrafiła spaść do 60 stopni (+2 do -2 na zewnątrz), czyli 1. kreski albo się całkowicie kładła. Wskazówka stała pionowo dopiero jak jechałem non stop powyżej 2100 obr na 5 biegu. 1500-1800obr to okolice 2. kreski na wskaźniku. Stanie na światła wskazówka opada do 2. kreski albo trochę poniżej (pewnie jakby dłużej postał, to by opadła całkowicie).

Wymieniłem oba termostaty, czyli właściwy i od chłodnicy oleju, i jak ręką odjął. Szybciej się nagrzewa, osiąga 90 stopni i je trzyma! Oba termostaty oryginalne, potrzebowałem od ręki, w IC nie było nic sensownego, więc kupiłem w ASO w Rzeszowie (RES-Motors).

Nie wiem jaka jest jakość ich usług, ale są jak dla mnie drodzy. Krzyknęli 250zł za wymianę termostatów. Ja za 100zł wymieniłem oba termostaty + olej i filtr oleju i powietrza w lokalnym warsztacie (płyn chłodniczy, olej i filtry miałem własne).

Przy wymianie termostatu głównego wyciągnijcie cały z obudową. U mnie mechanik chciał na szybko i nakrętka zatopiona w obudowie się obkręciła. Trzeba to na spokojnie wyciągnąć, zapsikać jakimś WD40, odczekać i rozkręcić.
narc jest offline   Odpowiedź z Cytatem