Temat: [C-MAX 2007-2010] rozladowuje sie akumulator
View Single Post
Stary 08-11-2012, 12:39   #2
Guliwer01
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Focus C-max
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: rozladowuje sie akumulator

A wziąłeś poprawkę na fakt, że zaraz po podpięciu aku., odblokowaniu pojazdu, otwarciu drzwi, ruszeniu kluczykiem w stacyjce i takie tam, samochód pobiera więcej prądu prze jakieś ~30 minut, czy coś w tym guście?
Ponadto piszesz, że po miesiącu aku. się rozładował ale nie piszesz, czy używasz samochodu, zakładam, że używasz. Sprawdź sobie na początek napięcie ładowania bez świateł, potem ze światłami. U mnie jest ~14.1 V z włączonymi światłami na biegu jałowym i w przybliżeniu takie powinieneś mieć.
Jeżeli mierzysz pobór prądu przy wyłączonym silniku, to niestety trzeba przeczekać pewien okres czasu zanim dostanie się realny wynik.
Jak mało jeździsz a masz np. garaż, to polecam podpiąć raz na dwa tygodnie ładowarkę z mikroprocesorem i napięciem ładowania do 14,4 V np. Keepower, Ctek, Bosch, są też polskie urządzenia, ważne żeby zabawka miała certyfikat. Taki sprzęt podpinasz bez rozłączania instalacji pojazdu.
Ja mam jeszcze oryginał ale zbliża się czas wymiany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Guliwer01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem