Temat: [C-MAX 2007-2010] rozladowuje sie akumulator
View Single Post
Stary 08-11-2012, 13:53   #3
bednarpb
ford::average

Model: Focus C-Max + S-Max
Silnik: 1.6 TDCI 109 KM + 2.0 TDCi 163 KM
Rocznik: 2005 + 2011
Domyślnie Odp: rozladowuje sie akumulator

Cytat:
Napisał Guliwer01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A wziąłeś poprawkę na fakt, że zaraz po podpięciu aku., odblokowaniu pojazdu, otwarciu drzwi, ruszeniu kluczykiem w stacyjce i takie tam, samochód pobiera więcej prądu prze jakieś ~30 minut, czy coś w tym guście?
Ponadto piszesz, że po miesiącu aku. się rozładował ale nie piszesz, czy używasz samochodu, zakładam, że używasz. Sprawdź sobie na początek napięcie ładowania bez świateł, potem ze światłami. U mnie jest ~14.1 V z włączonymi światłami na biegu jałowym i w przybliżeniu takie powinieneś mieć.
Jeżeli mierzysz pobór prądu przy wyłączonym silniku, to niestety trzeba przeczekać pewien okres czasu zanim dostanie się realny wynik.
Jak mało jeździsz a masz np. garaż, to polecam podpiąć raz na dwa tygodnie ładowarkę z mikroprocesorem i napięciem ładowania do 14,4 V np. Keepower, Ctek, Bosch, są też polskie urządzenia, ważne żeby zabawka miała certyfikat. Taki sprzęt podpinasz bez rozłączania instalacji pojazdu.
Ja mam jeszcze oryginał ale zbliża się czas wymiany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pomiary uplywu na klemie dokonalem po ok 30 min od chwili zamkniecia auta bez rozlaczania obwodu

ladowanie mam ok 14.4 bez wzgledu na obciarzenie - oczywiscie z malym skokiem w chwili wlaczania odbiornika tj. ok 0.2V

jede dzien w dzien w weekend ponad 300 km - jak do tej pory nie mialem problemow

mysle ze gdzies cos zwarlo i rozladowuje akumulator - tylko nie wiem co i gdzie!

dzieki za wskazowki

Ostatnio edytowane przez bednarpb ; 08-11-2012 o 14:17
bednarpb jest offline   Odpowiedź z Cytatem