Odp: rozladowuje sie akumulator
Może to i niefachowe podejście ale jeżeli masz kody do radia, to można odłączyć aku. od instalacji na jedną nockę. Zaraz po odpięciu zmierzyć napięcie najlepiej z jakimś obciążeniem, np. żarówką. Na drugi dzień znowu zmierzyć napięcie z obciążeniem i dopiero podpiąć aku. do instalacji.
Na tym forum jest temat jak koledze zawiesiło się coś w instalacji zdaje się radia, skutkiem czego nie wyłączało się jego podświetlenie a tym samym pobierało większy prąd.
W powyższy sposób wyeliminujesz ewentualną zwiechę czegokolwiek i sprawdzisz bardzo pobieżnie aku. czy nie rozładowuje się sam jak sugerują koledzy.
Jeżeli nic się nie zmieni, to wówczas szukałbym dopiero po instalacji, czy gdzieś nie upływa prąd.
W Fiatach Punto I 1.1l bez dolnej osłony silnika takie problemy występują dosyć często i są spowodowane zanieczyszczeniem styków alternatora, dlatego po zakupie zaraz dokupiłem taką osłonkę i założyłem.
Także po zakupie innego samochodu czyściłem niedawno i zabezpieczałem niemal wszystkie styki pod maską, bo cały silnik był ubabrany (brak dolnej osłony).
Co do Forda odłączenie aku. od instalacji nie powinno spowodować nic złego, po za utraceniem ustawień radia i koniecznością wpisania kodu. Ja w chwili obecnej mam odłączony aku. od instalacji, nie po raz pierwszy zresztą, potem (po podłączeniu aku.) zgodnie z zaleceniami należy przejechać się gdzieś kilka km żeby sterownik silnika poustawiał sobie wszystko w "główce" i tyle.
|