Temat: [Mondeo 2007-2014] Dołożenie tempomatu
View Single Post
Stary 11-11-2012, 01:34   #480
ACS
ford::beginner

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI (140 -> 177 KM by Heko)
Rocznik: 2008
Domyślnie Re: domontowanie tempomatu

to ja może dodam coś od siebie: mnie dealer przez długi czas przekonywał, że nie da się zamontować tempomatu, bo serwis nie podejmuje się takiego montażu do samochodu, który nie jest fabrycznie przygotowany do jego montażu (a jest!). Ponadto pracownik wałkował kwestie programowania lub zapożyczenia programu z innego samochodu - niezgodne z technologią forda, wiec jesli inny serwis proponuje coś takiego to pytanie czy bierze na siebie następstwa błędnego działania?
I dosłownie przez przypadek w ford slawek dowiedzialem sie, ze bez problemu sie da, ale tylko zwykly tempomat, choc musza sprawdzic po numerze vin, ale jesli auto jest przynajmniej z 2008 roku to prawie na pewno sie da, bo mechanik stwierdzil, ze nie da to sie tylko zaplacic karta w biedronce. Kiedys jeden dealer w Warszawie powiedzial mi, ze ok polowy 2008 przeprowadzono jakies modyfikacje... ze np. kolor granatowy zostal rozjasniony i moze to z tym zwiazane jest? Z drugiej strony po przejrzeniu wszystkich postow, dochodze do wniosku, ze w kazdym aucie sie da, bo sa osoby z autami od 2007 roku i dolozyli tempomat, wiec po co w ogole cos sprawdzac po vin?

Zauwazylem, ze temat zszedl bardziej w strone:
a) wykazu kosztow
b) chwalenia sie tempomatem
c) ogloszen pojawiajacych sie na allegro

a niektorzy wykorzystali watek do podjecia dyskusji na temat rzeczy (rowniez ciekawych) o ktorych normalnie by sie pewnie nie dowiedzili (np. ja - zamykanie drzwi po ruszeniu) i to chyba bardziej z powodu przeciagania się i nudy w watku (prosze mnie zle nie zrozumiec, bo chodzi mi o ilosc powielanych i niepotrzebnych postow).

Moze warto byloby zrobic liste lokalizacji gdzie aktywuja tempomat? (sam szukam na slasku lub w zaglebiu). Albo w ogole liste dodatkow ktore mozna do konkretnych wersji podokladac (tempomat, czujnik deszczu, lusterko fotochrom., convers + itp.) a z drugiej czego nie mozna na pewno (ksenony).
dobranoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

p.s. prawdopodobnie znalazlem dostawce kierownic w dobrej cenie, zweryfikuje to jeszcze w tygodniu (bo gosc mowil ze ma ok 40 kierownic przed i po FL). Jak ktos chce kontakt, to pisac na priv.

Ostatnio edytowane przez ACS ; 11-11-2012 o 01:39
ACS jest offline   Odpowiedź z Cytatem