Cytat:
|
lub EGR nawaala,zmyka się ja przepływka jest odłączona
|
okazało się, ze winien był EGR. po zaslepieniu jest ok. Przy okazji wymiana sprzegielka alternatora, paska wielorowkowego i jednej rolki no i filtr paliwa - 420pln z robocizną
Bump: opisze od czego sie zaczęło.
Przy dodawaniu gwałtownie gazu w czasie jazdy foksik tracił moc i zapalała sie słynna migająca sprężynka - nie dało rady wyprzedzać, zaskoczył mnie tak na autostradzie. Po zatrzymaniu i ponownym odpaleniu było ok. w miedzy czasie auto długo sie rozgrzewalo,2 razy zapaliło sie ładowanie po odpaleniu - po ponownym odpaleniu gasło.
Odłączyłem przepływomierz - sprężynka nie zapalała sie ale auto zrobiło sie mułowate, spalanie razy 1,8. po ponownym podłączeniu auto zachowywało sie jak traktor dosłownie robiło kólka ze zpalin i chmura taka, ze sąsiad myślał że sie palę :/ no i klekotanie jak ciapek. Nadal dłuuuugo sie rozgrzewał i szarpał na zimnym pow. 1000 obr. czyli spokojnie mogłem jechać dopiero jak ruszyła sie wskazówka temperatury. Po rozgrzaniu również wyczuwalnie tracił moc ( jesli mozna to co miał nazwać mocą)i szarpał ale mniej gwałtownie - samochód jeździł ale nawet cieżko było wyprzedzić stara na obwodnicy. po odstawieniu auta myślałem, ze skończyły sie wtryski ale okazało sie, ze wystarczyło zaślepić egr i profilaktycznie wyczyścić przeplywomierz - komputer nie pokazał innych blędów.
W miedzyczasie zaczął dochodzić dziwny, metaliczny dźwięk z silnika po lewej stronie (stojąc przodem do maski) jakby rozsypane gwoździe?? lub terkotanie, czasami cichł po rozgrzaniu, czasem byl intesywniejszy - okazalo sie, ze była to rolka i wspomniane sprzęgiełko. przy okazji wymieniony pasek wielorowkowy i filtr paliwa. Na filtrze nie oszczędzajcie - 115 pln za boscha.
sprzęgiełko - 150pln
pasek - 55pln
rolka - 70pln
Teraz słyszę tylko normalny dźwięk silnika, auto ma moc, zasięg i nie kopci - odpukać
Nie uwłaczając nikomu - nie zawsze winne są wtryski (choć sam o nich najpierw pomyślałem), powtarzane jak mantra u większości mechaników
Zaczynajcie od mniej kosztownych i prostszych rzeczy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.