Temat: [1,8 TDCi] przepływomierz
View Single Post
Stary 11-11-2012, 08:26   #9
margol7
ford::amateur

Model: fokus kombi
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: przepływomierz

Cytat:
Napisał pit76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lub EGR nawaala,zmyka się ja przepływka jest odłączona
okazało się, ze winien był EGR. po zaslepieniu jest ok. Przy okazji wymiana sprzegielka alternatora, paska wielorowkowego i jednej rolki no i filtr paliwa - 420pln z robocizną

Bump: opisze od czego sie zaczęło.
Przy dodawaniu gwałtownie gazu w czasie jazdy foksik tracił moc i zapalała sie słynna migająca sprężynka - nie dało rady wyprzedzać, zaskoczył mnie tak na autostradzie. Po zatrzymaniu i ponownym odpaleniu było ok. w miedzy czasie auto długo sie rozgrzewalo,2 razy zapaliło sie ładowanie po odpaleniu - po ponownym odpaleniu gasło.
Odłączyłem przepływomierz - sprężynka nie zapalała sie ale auto zrobiło sie mułowate, spalanie razy 1,8. po ponownym podłączeniu auto zachowywało sie jak traktor dosłownie robiło kólka ze zpalin i chmura taka, ze sąsiad myślał że sie palę :/ no i klekotanie jak ciapek. Nadal dłuuuugo sie rozgrzewał i szarpał na zimnym pow. 1000 obr. czyli spokojnie mogłem jechać dopiero jak ruszyła sie wskazówka temperatury. Po rozgrzaniu również wyczuwalnie tracił moc ( jesli mozna to co miał nazwać mocą)i szarpał ale mniej gwałtownie - samochód jeździł ale nawet cieżko było wyprzedzić stara na obwodnicy. po odstawieniu auta myślałem, ze skończyły sie wtryski ale okazało sie, ze wystarczyło zaślepić egr i profilaktycznie wyczyścić przeplywomierz - komputer nie pokazał innych blędów.
W miedzyczasie zaczął dochodzić dziwny, metaliczny dźwięk z silnika po lewej stronie (stojąc przodem do maski) jakby rozsypane gwoździe?? lub terkotanie, czasami cichł po rozgrzaniu, czasem byl intesywniejszy - okazalo sie, ze była to rolka i wspomniane sprzęgiełko. przy okazji wymieniony pasek wielorowkowy i filtr paliwa. Na filtrze nie oszczędzajcie - 115 pln za boscha.

sprzęgiełko - 150pln
pasek - 55pln
rolka - 70pln
Teraz słyszę tylko normalny dźwięk silnika, auto ma moc, zasięg i nie kopci - odpukać

Nie uwłaczając nikomu - nie zawsze winne są wtryski (choć sam o nich najpierw pomyślałem), powtarzane jak mantra u większości mechaników

Zaczynajcie od mniej kosztownych i prostszych rzeczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
margol7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem