Temat: [Transit 1994-2000] 2.5D brak mocy i kompresji, ciężko odpala
View Single Post
Stary 14-11-2012, 18:12   #1
mazikwazi
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: transit
Silnik: 2.5
Rocznik: 1994
Domyślnie 2.5D brak mocy i kompresji, ciężko odpala

Mam transita 2.5D, ostatnio zaczął mi ciężko odpalać dłużej musiałem kręcić rozrusznikiem, wcześniej odpalał od strzała. Tak to się zaczynało, aż w końcu wybrałem się do miasta, przy odpalaniu musiałem dłużej kręcić ale odpalił. Po przejechaniu jakiś 5 km na piątym biegu powyżej 60km/h już nie ciągnął, dalej po 5 km dojechałem do miasta i się zaczęło na światłach zaczął przygasać, musiałem dodać gazu żeby nie zgasł, dotoczyłem się na parking zgasiłem go i już więcej go nie odpaliłem. Jak chciałem go zapalić to kręcił jakby nie miał świec. Następnego dnia pojechałem po niego z ojcem z puszką samostartu żeby go zaholować do domu. Po samostarcie normalnie odpalił i wróciłem do domu bez problemów o własnych siłach.
Myślałem, że to coś z paliwem i za dwa dni znowu pojechałem do miasta odpalił dość szybko pojechałem i jak przyszło wracać to znowu nie chciał jechać, przygasał i w ogóle nie miał mocy. No to co dotoczyć się na parking, ale póżniej odpalić się już nie dało nawet samostart nie pomagał. Wieczorem pojechaliśmy po niego też nie odpalił w żaden sposób, wrócił na hol.

Teraz co w nim ostatnio robiłem wymieniłem olej na bardzo gęsty 15w40(mój tranzystor zjada 0,5l na 100km) jeździłem z całą chłodnica zasłoniętą żeby się szybciej nagrzewał, a tak naprawdę wszystko się zaczęło po zatankowaniu jakiejś lewej ropy przejechałem 60km i się zaczęło to co opisywałem, ropa śmierdział jakimś kwasem czy octem, ale pod ogniem się zapalała. Ściągnąłem głowice była trochę pordzewiała od środka i górna krawędź gładzi tak jakby zaciągał płyn ale płynu mi nie ubywał zatankowałem ponad pół roku temu i cały czas było w normie.

Teraz nie wiem za co mam się zabierać... Planowałem wymianie uszczelki pod głowicą i pierścieni na wszystkich tłokach.

Proszę mi powiedzieć czy nie wywale kasy na darmo z tymi pierścieniami, czy mam szukać innego silnika?
mazikwazi jest offline   Odpowiedź z Cytatem