Temat: [Focus 1998-2004] Gdzie czujnik temperatury w TDDI
View Single Post
Stary 15-11-2012, 18:03   #21
Grzybo
ford::beginner

Model: focus mkI FL, wcześniej focusik 2001 > mondełko mkII a jeszcze wcześniej esi 93r - same Dizelki
Silnik: 1.8 TDDi 90PS
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Gdzie czujnik temperatury w TDDI

Odświeżam, bo fajnie się zapowiadało, a temat umarł. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zależy mi na prostym parametrze..

Mianowicie, jaki jest odczyt temperatury z głowicy, w trybie serwisowym, kiedy silnik jest zimny?
U mnie, na zimnym silniku w try. serw. pokazuje 63st. C. Silnik ma problem z porannym rozruchem i staram się dojść przyczyny.
Oczywiste oczywistości już sprawdzone:
- świece i zasilanie
- regen. rozrusznika - kręci elegancko
- akumulator
- przezroczysty wężyk do pompy -paliwo ok.
- komputer - pokazało P0149 - po wykasowaniu nie pojawiło się
- rozrząd był zmieniany (poprzedni właściciel) dałem na sprawdzenie - ustawiony na przyrządach (była ponoć lekka korekta) efekt, auto lepiej pali po zagrzaniu - ale na zimno lipa. Trzeba kręcić ok. 5s. w końcu silnik sie rozbiega i jakoś odpala (przy -3st. c., ale rano przy np. +6 wielkiej różnicy nie ma).
- Chmury dymu przy tym nie ma. Żadnych bąków - czarnych, białych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- W sobotę pojade jeszcze raz na kompa, zobaczę czy coś się pokaże.

Ciekawi mnie, czy komputer bierze wogóle pod uwagę ten parametr przy rozruchu na zimno (czy może sugeruje się tylko parametrem cieczy - w trybie serwisowym są dwie temp. Jedna z głowicy, druga jakby płynu, ale w sumie już zgłupiałem skąd ten drugi pomiar. W każdym razie, gdyby brał ten pomiar to 63st. w listopadzie w rozruchu nie pomagają.
P.S. świece grzeją max 10s. ale po zgaśnięciu lampki, pięciosekundowym odpalaniu pykną dopiero ok. 5s. po odpaleniu
Grzybo jest offline   Odpowiedź z Cytatem