Witam Kolegów.
Jestem od 2 miesięcy posiadaczem C-Max (produkcja:grudzień 2007) z nawigacja FX (z rynku niemieckiego, zestaw SD+płyta CD: Niemcy + glówne drogi Europy)i przymierzam się do zakupu i instalacji odpowiedniej karty (Ford FX 2010 lub 2011 Europa Zachodnia).
Po analizie całego wątku (mnóstwo cennych informacji) mam następujące wątpliwości:
1. Czy konieczna jest aktualizacja oprogramowania samego urządzenia jeśli aktualnie wgrany software jest : SW_MAIN 0091_071122? Jeśli tak czy ten SP4.1 polecany na niemieckiej stronie
http://forum.s-max-club.de/ jest sprawdzony i bezpieczny? Ktoś wspominał o SP4 ale skąd go ściągnąć? Rozumiem,że jeśli do starego oprogramowania zainstaluje się względnie nowe mapy(karty SD) to mogą występować problemy. Z drugiej strony jeśli aktualny software jest świeży? To nie warto może ryzykować?
2. Na niemieckim forum jest opisana procedura instalacji (plik pdf), jednakże mój niemiecki strasznie zardzewiał i mam następujący dylemat: co zrobić podczas procesu aktualizacji z kartą SD umieszczoną aktualnie w nawigacji? Wyjąć przed? Zostawić w spokoju i nie dotykać. Domyślam się,że aktualnie jest na niej zainstalowana nawigacja z płyty CD. Szukałem bezskutecznie pliku pdf „jak zaktualizować software”z wersją angielską lub polską, niestety bezskutecznie.
3.Czy podczas procesu aktualizacji oprogramowania (lub później)jest potrzebny PIN radia? Czy jest to warunek przy którymkolwiek elemencie procesu? Znalazłem ten PIN w dokumentach serwisowych,ale nie jestem go pewien w 100% (cztery cyfry)
4.Nawigacja w chwili obecnej jest sprawna i działa w oparciu o kartę SD (płyta leży w szufladzie. SW_NAVI N0967VF_6.4C1P7
Z góry dziękuję za pomoc :-)
Pozdrawiam