Temat: [Mondeo 2000-2007] Sprzęgło w podłodze!2.0 TDCI
View Single Post
Stary 18-11-2012, 20:39   #1
matte
ford::amateur

Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Sprzęgło w podłodze!2.0 TDCI

Witam forumowiczów.

Czytałem tematy dotyczącego mojego problemu na forum, jednak ciężko znaleźć konkretną odpowiedź dotyczącą tego przypadku.

Samochód: Ford Mondeo Mk3, 2.0 TDCI, 2002 r, kod silnika FMBA

Problem: od pewnego czasu zaczęło mi się odzywać sprzęgło - tzn biegi ciężko wchodziły, przy wciskaniu sprzęgła słychać było jakby charczenie, wycie (?). Nie umiem określić tego dźwięku. Pedał sprzęgła łapał dopiero przy końcówce wciśnięcia. Wczoraj, na skrzyżowaniu stanąłem na czerwonym i przez jakąś minute nie mogłem wbić żadnego biegu. Udało się wrzucić 3 i przejechałem do kolejnych świateł. Tam stałem na wciśniętym sprzęgle, bez hamulca, które przy pełnym wciśnięciu i dodaniu gazu - nie trzymało, auto lekko ruszało. Jak ruszyłem to pedał wpadł w podłogę i tak na trójce udało mi się dojechać jeszcze 40km do domu.

Dodam że przy wrzucaniu biegów nic nie strzelało, nie trzeszczało, biegi wchodziły gładko.
Raczej nie było czuć żeby sprzęgło się ślizgało.
Nic nie chrobotało na jałowym biegu.

Po dojechaniu do domu udało mi się go wrzucić na luz i normalnie odpala. Czy teraz można jeszcze coś "wysłuchać" jeśli pedał już wpadł?

Czy jesteście w stanie zdiagnozować ten przypadek?

Czy konieczna tu będzie wymiana dwumasy?

Czy istnieje w ogóle przy tym silniku opcja zamontowania zwykłego sprzęgła, a nie dwumasy?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Ostatnio edytowane przez matte ; 18-11-2012 o 20:53
matte jest offline   Odpowiedź z Cytatem