Kłopoty z nawiewem. Zielona Gumka. rozwiązanie
Ponieważ temat nawiewów ciągle powraca, a ja nie znalazłem w necie jednego zwięzłego poradnika jak go rozwiązać spróbuje opisać jak ja poradziłem sobie z tym problemem.
Moim podstawowym problemem była tzw. zielona gumka, która po tych już 12 latach lub więcej (bo tyle mają już nasze Mondki ) zaczyna się zupełnie rozpadać, robi się z niej coś w rodzaju gumy do żucia u mnie to wyglądało tak jak na zdjęciu pierwszym. Na drugim zdjęciu jest winowajca czyli Zielona gumka. Jak się do niej dobrać??
1. Wyjmujemy radio, wystarczy 4 gwoździe wkładamy je w otwory(zdjęcie 1)odginamy lekko na zewnątrz i radio powinno się wysunąć. Odpinamy kostki i antenę.
2. Wyjmujemy popielniczkę i osłonę zapalniczki, są pod nimi 2 śrubki, odkręcamy je (zdjęcie 2).
3. W komorze po radiu są też 2 śrubki (niestety nie mam zdjęcia) mniej więcej na wysokości którą wskazują strzałki (zdjęcie 3). Odkręcamy je.
Bump: Ciąg dalszy:
4. Demontujemy komorę na dodatkowe przełączniki. (zdjęcie 4) Najlepiej włożyć dwa śrubokręty płaskie mniej więcej w środku komory od góry i od dołu następnie odgiąć ją do środka, ciężko to wyciągnąć. Odpinamy kostki i wyjmujemy panel.
5. Gumka jest w przełączniku siły nawiewu i nim się będziemy zajmować (zdjęcie 5)
Bump: Jak rozebrać przełączniki SIŁY NAWIEWU:
1. ściągamy klapkę odginając śrubokrętem w 2 miejscach (zdjęcie 6)
2. uwaga na sprężynkę pod nią jest mała kuleczka ... lubi ginąć... :-) (zdjęcie 7)
3. Teraz zwalniamy 4 zatrzaski (dwa u góry dwa na dole przełącznika)(zdjęcie 8.) i wyciągamy element sterujący.
4. Gumka umieszczona jest pod plastikowym suwakiem. (zdjęcie 9)
5. Kształt wycięcia dokładnie odpowiada kształtowi Gumki. (zdjęcie 10)
Bump: Po rozebraniu przełącznika trzeba go dokładnie oczyścić z pozostałości zielonej gumki. Niestety układ działa na podciśnienie więc rozłożona gumka zasysana jest do układu i zatyka wężyki. Tak więc po wypięciu kostek z obu przełączników musicie przedmuchać wężyki sprężonym powietrzem, moja rada nie używajcie żadnych smarów typu WD40 to nic nie da dodatkowo może zanieczyścić cały układ. Tylko sprężone powietrze.
Przedmuc***cie wyłącznie przewody do których macie dostęp tj. taki którego koniec widzicie.
Musicie również sprawdzić czy wloty do przełącznika kierunku nawiewu są czyste. U mnie wyglądały tak jak na zdjęciu 11. Więc musiałem je oczyścić. Nie radzę rozbierać tego przełącznika piekielnie trudno go później prawidłowo złożyć.
.
Jakość zdjęć jest taka sobie bo musiałem je mocno zmniejszyć żeby je tu umieścić, jeżeli ktoś potrzebuje tą instrukcję w lepszej jakości niech pisze, wyślę na e-mail.
Jeżeli coś jest niejasne chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Marek ; 19-11-2012 o 22:27
Powód: Edycja tekstu
|