Cytat:
Wszystko ładne i cwaniackie, ale niestety nie ma innej możliwości niż fotoradary, żeby w naszym pięknym kraju zmusić kierowców do przestrzegania przepisów, a zwłaszcza ograniczeń prędkości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Przepraszam Cię bardzo, ale czy uważasz, że obecna skandalicznie wysoka ilość fotoradarów na naszych drogach wpłynęła na jak to określiłeś "zmuszenia kierowców do przestrzegania przepisów, a zwłaszcza ograniczeń prędkości"? Jeśli tak to żyjemy w zupełnie innych krajach, ja sporo jeżdżę i jakoś nie zauważyłem tego. No może faktycznie 200 m przed radarem wszyscy jadą jak trzeba, bu zaraz później wcisnąć gaz do dechy. Nawet nie piszę jak zdezorientowani są wtedy kierowcy jadący z tyłu zwłaszcza jeśli nie znają lokalnego rozmieszczenia fotoradarów, a tu nagle przed nimi jest hamowanie ze 120 do 60 km/h bez widocznej przyczyny.
Mówisz: nie ma innej możliwości? Ja Ci powiem że jest... Trochę jeżdżę też po innych krajach (o dużo większych tradycjach motoryzacyjnych) i dopóki u nas rodzaj samochodu, jego moc, prestiż i jego wartość, są wyznacznikiem statusu właściciela, będziemy mieć niestety ciągłą potrzebę udowadniania innym poprzez prędkość... wyścigi na drogach i niechęć do przepuszczania innych swojej wyższości.
Uważam że na chwilę obecną tylko w sytuacji gdy fotoradary będą rozsiane między sobą w odległości stałej ok 1 km od siebie przełoży się to na wyegzekwowanie od kierowców przestrzegania limitów prędkości
Miło mi jest wjechać w innym kraju do centrum dużego miasta (tranzytem - zwłaszcza w nocy) gdzie pomimo minimalnego ruchu pojazdów, szerokich jak autostrada ulic i jak zaznaczę BRAKU FOTORADARÓW wszyscy jadą przepisowe 60km/h +- 10km/h