View Single Post
Stary 20-11-2012, 18:10   #6
dyha
ford::advanced

Imię: Witold
Model: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1,9 TDi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Sposób na mandat .

Cytat:
Napisał M.A.G. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszystko ładne i cwaniackie, ale niestety nie ma innej możliwości niż fotoradary, żeby w naszym pięknym kraju zmusić kierowców do przestrzegania przepisów, a zwłaszcza ograniczeń prędkości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepraszam Cię bardzo, ale czy uważasz, że obecna skandalicznie wysoka ilość fotoradarów na naszych drogach wpłynęła na jak to określiłeś "zmuszenia kierowców do przestrzegania przepisów, a zwłaszcza ograniczeń prędkości"? Jeśli tak to żyjemy w zupełnie innych krajach, ja sporo jeżdżę i jakoś nie zauważyłem tego. No może faktycznie 200 m przed radarem wszyscy jadą jak trzeba, bu zaraz później wcisnąć gaz do dechy. Nawet nie piszę jak zdezorientowani są wtedy kierowcy jadący z tyłu zwłaszcza jeśli nie znają lokalnego rozmieszczenia fotoradarów, a tu nagle przed nimi jest hamowanie ze 120 do 60 km/h bez widocznej przyczyny.

Mówisz: nie ma innej możliwości? Ja Ci powiem że jest... Trochę jeżdżę też po innych krajach (o dużo większych tradycjach motoryzacyjnych) i dopóki u nas rodzaj samochodu, jego moc, prestiż i jego wartość, są wyznacznikiem statusu właściciela, będziemy mieć niestety ciągłą potrzebę udowadniania innym poprzez prędkość... wyścigi na drogach i niechęć do przepuszczania innych swojej wyższości.
Uważam że na chwilę obecną tylko w sytuacji gdy fotoradary będą rozsiane między sobą w odległości stałej ok 1 km od siebie przełoży się to na wyegzekwowanie od kierowców przestrzegania limitów prędkości
Miło mi jest wjechać w innym kraju do centrum dużego miasta (tranzytem - zwłaszcza w nocy) gdzie pomimo minimalnego ruchu pojazdów, szerokich jak autostrada ulic i jak zaznaczę BRAKU FOTORADARÓW wszyscy jadą przepisowe 60km/h +- 10km/h
dyha jest offline   Odpowiedź z Cytatem