Temat: [Focus 1998-2004] pedaliera - co to? gdzie to?
View Single Post
Stary 21-11-2012, 09:36   #64
tomek27
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: FOCUS MK1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: pedaliera - co to? gdzie to?

Witam,
Właśnie jestem po robieniu pedaliery. U mnie wyglądało to tak:
W czasie pierwszych niższych temperatur coś zaczęło delikatnie popukiwać. Trudno było zlokalizować źródło dźwięku, czasami w ogóle go nie było. Z czasem zaczęło naprawdę głośno walić! Nie wiedziałem co to za dźwięk, głuche klekotanie. Wyraźnie było to słychać jak samochód jechał drogą z trylinki, kostki, bruku, itp. Na asfalcie nic nie było słychać. Pojechałem na stację, amortyzatory ok 70% wszystkie. Z tyłu lewy łącznik stabilizatora przerdzewiał i się rozleciał. Prawy też był na wykończeniu. Kupiłem dwa nowe, koszt 70zł komplet. Opis jak to zrobić znalazłem tu na forum, wymiana 40 - 50 min bez podnośnika ani kanału, od tyłu jest w miarę dostęp (oczywiście kanał na pewno nie zaszkodzi). Czytałem też na forum jak dwie osoby wykłócały się o to czy szlifierka jest potrzebna do tego. Ja jakbym miał, to bym skorzystał. Prawy łącznik był tak zardzewiały że o odkręceniu nie było mowy, ukręciłem śrubę. -10min walki.

Tu mam pytanie do kolegów: co ile wymieniacie łączniki stabilizatora przód/tył?

Jazda próbna i niestety walenie nie ustało!
Na forum odnalazłem ten i kilka innych wątków i tam też sposób jak sprawdzić czy to pedaliera czy nie. Mianowicie: ciągnąć pedał sprzęgła do góry w momencie kiedy powinno klekotać, jak przestaje to pedaliera. Niestety u mnie to nie działało. Zauważyłem jednak, że jak się w samochodzie nagrzeje to klekotanie słabnie a nawet znika. Kiedyś ustawiłem dmuchawę na pedały, na maksa ogrzewanie i po paru minutach klekotania nie było, nawet jak przejeżdżałem po nierównościach. Tak wytypowałem winowajcę.

Do pedaliery dostęp jest prosty. Potrzebny tylko klucz 15 oczkowy. Zrobiłem to tak jak kolega Model mt wyżej opisał, może delikatnie inaczej bo u mnie jest tak: śruba->orginalna podkładka->moja podkładka(zwykła na śrubę 10)->gumowa podkładka->karoseria.

Jazda próbna 2 ... i teraz wyobraźcie sobie ten moment kiedy coś wam wali w samochodzie (głośno wali), naprawiacie to i nastaje błoga cisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co jeszcze. Od jakiś 2 lat piszczał mi pedał sprzęgła jak go wciskałem. Psikałem na ten układ smarem w sprayu. Pomagało doraźnie, albo wcale. Po zrobieniu pedaliery pedał przestał piszczeć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tomek27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem