Cytat:
Witam!
Po podłączeniu pod komputer wyszedł błąd na DPf, mimo to kupiłem samochód. Aha, przebieg - 170000tys. (troche duzy jak na 2006 rok, ale auto z Holandii, a w Polsce od 2009roku).
3 dni temu podczas malej trasy, wystąpił problem.... Początkowo jechało się dobrze i kiedy wyjeżdżałem z miasta samochód nagle stracił całą moc.. co więcej z trudnością wkręcał się do 2500 obrotów. Na obwodnicy rozwinolem po 5 minutach prędkość zawrotną - 120 km\h, zrzuciłem bieg na 4 i zaczął hamować. Już zdenerwowany zjechalem na parking, wyłączyłem silnik, odczekałem 5-10minut. Po czym odpaliłem, przycisnąłem na biegu jałowym i już poszedł normalnie (wcześniej nawet na biegu jałowym nie chciał powyżej 2500-3000 obrotów). Pojechałem i przez 150km nic sie juz nie działo.....
(...)
Czy to DPF, czy coś innego, nie wiem.
Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Miałem to wczoraj tylko ja przy 125k km, ponowny zapłon był prawidłowy.
W sumie sam sobie odpowiedziałeś
to DPF już w stacji Forda miałeś ostrzeżenie. Na kompie miałem takie samo info (błąd różnicy ciśnienia na filtrze oraz za wysoki poziom popiołu). Zaczynał przytykać się DPF gdy chciał go dopalać. Objaw bez błędu na tablicy jest jak masz nadal płyn katalityczny w FAP - jak u mnie.
Pierwsze sprawdzenie auta polecam właśnie od kompia i czy DPF nie jest zapchany. Potem szukajcie w podciśnieniu i kierownicy turbo. Każdy z tych przypadków może nie pokazywać błędu na tablicy rozdzielczej - zero informacji tylko spadek mocy i kulanie się na max 3000 obrotów silnika.