Demontaż zderzaka tył - focus sedan MK1
Witam,
temat już zleżały, ale przybierałem się do wstawiania haka holowniczego - zerknąłem po wskazówki na temat demontażu - i nic. Zero konkretów. Dzisiaj walczyłem - zrobiłem co zrobić miałem.
A więc: konkrety.
W moim sedanie śrub "od groma". Jak liczyć na sztuki, to 16.
Te "u dołu" to rzeczywiście nity - i takie być mają, tego nie ruszamy, to element usztywnienia zderzaka.
1. 2 śruby pod spodem - na blaszanych wypustkach.
2. 4 na górze; jak otworzymy klapę - widać je.
3. po 2 śruby pod tylnymi lampami. Lampy zdemontować odkręcając 3 plastikowe motylkowe śruby z wnętrza bagażnika; wyjąć kostkę kablową z gniazda lampy.
4. po jednej śrubie przy nadkolu, śruba specjalna - gwiazdka.
5. Jak odchylimy nadkole (śmiało odwinąwszy zaczepmy za koło: kół nie demontować) - sięgnąć ręką - da się wyczuć 1 śrubę i 1 taki gumowy (harmonijkowy) docisk - wyciągnąć go. Śruba ma nakrętkę mosiężną M10; sama śruba jest taka dłuższa, z końcówką jak element grzejny w świecy żarowej.
6. W bagażniku z boku (po obu stronach podobnie) odkręcić żółty tutek mocujący wyściółkę, odgiąć ją i w prostokątnym otworze zobaczymy podobną śrubę jak w punkcie 5. Będzie też plastikowy "naprowadzacz" - nie wadzi, tylko demontując - nie złamać go. Ja złamałem - : )
Po rozbrojeniu tych śrub i nakrętek, od strony opon odchylić zderzak i powoli jeden bok ściągać, drugi łatwiej się zdejmie - w momencie odchylania jednej strony łukiem - napychamy w kierunku drugiej.
Uwagi: u mnie był jeszcze jeden wkręt mocujący! -"Fachmeni" od sprzedażowego fejsliftingu ukryli ją... pod czarną listwą zderzaka, wkręcając wprost w karoserię. Zauważyłem blachowkręt dobierając się do nakrętkowej śruby z boku wnętrza bagażnika. Wniosek: jak coś trzyma - nie siłować się; mogą być takie niespodzianki w samochodach "z drugiej ręki".
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio edytowane przez andyi ; 26-11-2012 o 08:01
Powód: chcę dopisać kolejne uwagi, wskazówki
|