Temat: [Mondeo 2000-2007] Kasowanie kontrolki wtrysku
View Single Post
Stary 25-11-2012, 21:25   #76
Ciapek1114
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Kasowanie kontrolki wtrysku

Witam mam problem z żółta kontrolka w kształcie sprężynki miga tuż pod wskaźnikami temperatury ( płatek śniegu czerwony i pomarańczowy) z lewej strony panelu. Pierwszy raz zapaliła mi się w sierpniu przy dynamicznej jeździe ponad 140km/h w momencie przyspieszania gdy załańcza się turbina. Po zapaleniu się kontrolki silnik osłab tak jakby ktoś mu odebrał kopa i z 130KM zrobiło się 60KM. Po zgaszeniu silnika i odpaleniu ponownym wszystko wróciło do normy. powtórzyła mi się ta sytuacja może jeszcze z 2 razy w ciągu tygodnia i od tamtej pory był spokój aż do dzisiaj. Jade sobie dynamicznie przyspieszam mam już 100km/h i przełączam na piątkę a tu raptownie kontrolka się zapala tracę moc i pozostała mi spokojna jazda bo tym razem zgaszenie auta i ponowny rozruch nie pomaga miga cały czas,( praca silnika zrobiła sie głośniejsza niż przed awarią) dodatkowo przy zimnym silniku teraz gdy odpalam wciskam pedał gazu do oporu a on wskazuje mi 1000obr/min dopiero po jakichś 10-15 sekundach zaczyna skakać 1000-2000 a po pół minucie dopiero normalnie reaguje silnik na pedał gazu.zaznaczam ze wcześniej tego nie było oczywiście toważyszy temu biały dym . wcześniej miałem tylko problem z rana na zimnym silniku odpalam auto i miałem wahania obrotów przez jakieś 30 sekund między 900-1200 i dosyć sporo dymił na biało, potem się uspokajało i normowało ale to jeszcze przed tym jak zapaliła mi się zółta kontrolka sprężynka. Może jest ktoś kto jest mi w stanie pomóc ? naprowadzić na trop z tego co się zorientowałem to może być coś z wtyczkami podgrzewania paliwa lub przekaźnikami pompy wtryskowej.
PS: czy to mogą być wtryski? może się tylko wtrysk zawiesił?

Ostatnio edytowane przez Ciapek1114 ; 25-11-2012 o 21:52
Ciapek1114 jest offline   Odpowiedź z Cytatem