View Single Post
Stary 26-11-2012, 11:40   #56
as47
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: Fiesta MK7
Silnik: 1,4TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: głośniki w drzwiach tylnych, jak sie do nich dostać?

Witam wszystkich. Posiadam Fiestę od sierpnia tego roku i przy zakupie oczywiście nie zwracałem na obecność tylnych głośników. Dodam że auto kupiłem używane z uszkodzonym błotnikiem także bez gwarancji. Od jakiegoś czasu zaczęły mnie strasznie denerwować uwagi tylnych pasażerów o poziomie słyszalności radio. Po przeczytaniu wpisów na tym forum postanowiłem zabrać się za te głośniki. Kupiłem dwa org. używane głośnik po 50 zł/szt. Zrobiłem kilku prób demontażu środkowej konsoli oraz tylnych drzwi bocznych. Oczywiści żadnych kabli do tylnych głośników nie miałem doprowadzonych (to trzeba uznać za skandal w dzisiejszych czasach). W moim aucie (nie wiem jak u innych) w kostce wpiętej do radio są cztery wolne piny bez kabli. Postanowiłem na krótko podłączyć głośniki w puste miejsca. Był dźwięk. Doszedłem do wniosku że pociągnę kable do tyłu i podłączę głośniki w te miejsca. Tak też zrobiłem i od jakiegoś czasu pasażerowie cieszą się dźwiękiem na tylnych siedzeniach. Przed podłączeniem rozebrałem i sprawdziłem jak podpięte są głośniki przednie do radio i analogicznie podłączyłem te tylne (minus plus). Jeden minus że nie mam regulacji tył przód ale to niewielka niedogodność jak dla mnie.
Pozdrawiam
as47 jest offline   Odpowiedź z Cytatem