Odp: Wymiana pompy ABS z ESP - jaki numer?
Mnie zastanawia dlaczego tylko poniżej 60 km/h cyka i ABS sie włącza odrazu. Jeszcze rozumiałbym gdyby to zależało od obrotów silnika bo wtedy może się robi większe ciśnienie. Nie znam się w jaki sposób działa to ale na chłopski rozum to tu jest tak jakby czujniki, które non stop zbierają informacje o prędkości obrotowej kół dla ESP, wysyłały sygnał do układu hamulcowego czyli sterownika pompy i tam na podstawie tych danych było utrzymywane odpowiednie ciśnienie. Więc albo błędne informacje mogą płynąc z czujników albo powstają dopiero w oprogramowaniu pompy. Tylko zastanawia mnie dlaczego powyżej 60 km/h jest ok?
Odnośnie pompy to o numerze 4S71-2C 405-AA nie będzie pasować? Pomp jest jak na lekarstwo i niestety tylko o tym numerze widzę, ze są po 2004 roku dostępne.
Upieram się z tą pompą bo po objawach jakie opisałem mechanik stwierdził, ze to właśnie w pompie leży problem i to nie tyle mechaniczny ile elektroniczny w sterowniku, który błędnie sygnały przetwarza. Najgorsze, ze komputer nie pokazuje żadnych błędów, podczas jazdy po prostym odcinku wyświetla, że wszystkie koła kręcą się tak samo, na desce żadne kontrolki się nie świecą więc teoretycznie wszystko jest idealnie.