View Single Post
Stary 30-11-2012, 15:08   #148
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Cytat:
Napisał gorilas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mayak, ja wlasnie koresponduje z kris86k na privie w tym temacie, bo kiedys (>rok temu) tez chcialem zrobic sobie Auto swiatla, niestety poddalem sie. Opisywalem nawet w 1nym watku ze po podpieciu przelacznika Auto elektronika troche zwariowala, bo przelacznik swiatel wlaczal zaplon bez wlozonego kluczyka (bez dezaktywacji immo oczywiscie).

Pytanie: czy ktos z FFII po FL potwierdzil, ze zamiast skandynawskich podmienil wlacznik, przeprogramowal GEMa i wszystko dziala bez problemow?

W czasie kiedy sie z tym bawilem, przed-FL tez potwierdzali ze sie da, tylko ze po-FL mamy co najmniej drut oporowy w instalacji i inny GEM z mniejsza iloscia przekaznikow. Na nie-polskich forach czytalem wowczas, ze roznia sie sprzetowo instalacje skandynawskie vs. Auto i ze albo mozna miec jedno albo drugie i nie da sie tego zmienic tylko Auto-przelacznikiem i softem. Tak tez wygladalo w schematach elektrycznych ktore kiedys wrzucilem na tym forum.

Jesli jest potwierdzenie ze sie da, to oczywiscie sam sie ciesze bo sie za to zabiore.
ja mam, mimo przedFL nadwozia, poliftingowy GEM - fabrycznie była wersja Bx która mało potrafiła, więc wymieniłem na "wszystkomającego" GEMa w wersji Fx, dołożyłem czujnik deszczu z czujnikiem światła, zmieniłem włącznik reflektorów na taki z pozycją AUTO i aktywowałem ELMConfigiem czujnik deszczu oraz czujnik światła oraz założyłem fordowskie światła dzienne (drut oporowy i odpowiedni przekaźnik) - WSZYSTKO działa!

choć miewa swoje "narowy" - czasami czujnik światła zawiesza się (w słoneczny dzień światła palą się w trybie 100%, a w pochmurny w trybie dziennym) - pomaga na to szybkie wyłączenie (wraz z wyjęciem kluczyka ze stacyjki) i włączenie silnika

podejrzewam, że może poduszka miedzy szybą a czujnikiem deszczu zasłania częściowo czujnik światła, albo pora pomyśleć o wymianie czujnika deszczu na poliftingowy (teraz mam taki z 2005), ale wiąże się to z wymianą ramki mocującej do szyby
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem