Cytat:
|
Z tego co udało mi sie zorientować to obydwa silniki 2,0 i 2,3 pasowały by do skrzyni MT75 ,(podobno wystarczy przełożyć sprzęgło z dociskiem).
|
Jeszcze flansza miedzy dzwon a silnik, zobacz wielkość MT'ka z Tranzona a ze Scorpio.
PS. Scorpio 2.3 16V ma dwumas najczęściej.
Cytat:
|
Chciałbym zamontować klimatyzację więc rozbudowa pinto raczej odpada ,ale to również interesujący pomysł.
|
WTF?
To dla Ciebie problem? Chlopie, wszystkei YB są na bloku pinto więc bez problemu dostaniesz łapę i sprężarkę z bloku 205 aka Pinto 2.0 nawet pod czynnik R134a.
Cytat:
|
Teraz drogą dedukcji: silnik 2,3 16v ludziska montują do sierry 2,0 8v ,oczywiście z modyfikacjami elektryki - więc skoro u mnie 2,0 dohc to p&p - to 2,3 bez większych przeszkód powinien pasować.
|
Twoja dedukcja zawodzi nieco, albo zbyt pobieżnie przeczytałeś temat. Wejdź na Sierrafan.pl chłopaki wrzucali 2.3 16V zamiast 2.0 DOHC 8V, owszem, ale to też nie takie hop-siup.
2.3 16V ma:
- wałki równoważące
- dwumasowe koło zamachowe
- VIS'a (zmienna długość dolotu)
Jak dla mnie te trzy powyższe rzeczy dyskwalifikują go z miejsca.
IMHO sprzdawaj Scorpio i szukaj zdrowego pinciaka w Sierrze / Scorpio. Zobacz co Kriss na SF zrobił ze swojego 2.0 OHC, albo co Kwiatek robi w swojej Sierrze i Transicie ;]