View Single Post
Stary 03-12-2012, 20:07   #151
kris86k
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie

Cytat:
Napisał gorilas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mayak, ja wlasnie koresponduje z kris86k na privie w tym temacie, bo kiedys (>rok temu) tez chcialem zrobic sobie Auto swiatla, niestety poddalem sie. Opisywalem nawet w 1nym watku ze po podpieciu przelacznika Auto elektronika troche zwariowala, bo przelacznik swiatel wlaczal zaplon bez wlozonego kluczyka (bez dezaktywacji immo oczywiscie).

Pytanie: czy ktos z FFII po FL potwierdzil, ze zamiast skandynawskich podmienil wlacznik, przeprogramowal GEMa i wszystko dziala bez problemow?

W czasie kiedy sie z tym bawilem, przed-FL tez potwierdzali ze sie da, tylko ze po-FL mamy co najmniej drut oporowy w instalacji i inny GEM z mniejsza iloscia przekaznikow. Na nie-polskich forach czytalem wowczas, ze roznia sie sprzetowo instalacje skandynawskie vs. Auto i ze albo mozna miec jedno albo drugie i nie da sie tego zmienic tylko Auto-przelacznikiem i softem. Tak tez wygladalo w schematach elektrycznych ktore kiedys wrzucilem na tym forum.

Jesli jest potwierdzenie ze sie da, to oczywiscie sam sie ciesze bo sie za to zabiore.
Jestem dzisiaj po wymianie włącznika na AUTO i sukces, chociaż było już ciemno i nie miałem jak sprawdzić czujnika światła. Światła w pozycji AUTO świecą, nie ma żadnych problemów które ktoś opisywał dotyczące świecenia kontrolek bez kluczyka. Po za wymianą włącznika ustawiłem "Autolamps is fitted..." w programie ELMconfig. Oprócz tego wyciągnąłem bezpiecznik F110, F113, F135. Jutro sprawdzę czujnik światła i dam znać. Odzyskałem też funkcjonalność na pozycji P (parking): pozycyjne świecą wtedy tylko jeżeli kluczyk wyciągnięty i nie drze się sygnał oraz nie działa wtedy podświetlenie (jak było oryginalnie).

Moja wersja to FF 2FL 2009r Platinium X z polskiego salonu w standardzie z tzw. światłami skandynawskimi czyli w pozycji "0" światła mijania 70% i tył pozycyjne.

Ostatnio edytowane przez kris86k ; 03-12-2012 o 20:17
kris86k jest offline   Odpowiedź z Cytatem